Author Topic: Дали е добро моето ВФ појачало ?  (Read 1225 times)

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6250
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Дечки предавателџии дали е добро моево појачало?
Во споредба со шемата на дата шитот се разликуваат и тоа доста па сакам да знам дали е и вака е добро како моево.

Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1823
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Твоето е по широкопојасно така да би требало да ти работи подобро за целиот ФМ опсег.
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline Aleks

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 269
 • Gender: Male
Полошо е.

Зошто ?


Влезниот ПИ Филтер е растурен, влезната импеданса ќе игра. Излезниот Те-Филтер е растурен па излезната импеданса нема да може да се штелува за антената. Како и да е, излезната снага дури и ќе се намали со ова чудо. Истотака пригушницата на транзисторот (на база) е растурена, екстра кондензаторот од 100нФ ќе го направи транзисторот да *бега* од саканата фрекфенција (затоа што тој кондензатор е во склоп со Те-Филтерот кој кај тебе го нема).
I reject your reality and substitute my own.

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1823
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
А што функција имаат диодите 1N4007 не ми е јасно :)
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6250
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Дали е добро моето ВФ појачало ?
« Reply #4 on 03.04.2010, Saturday, 00:54:25 (Edited 03.04.2010, Saturday, 00:56:46) »
Полошо е.

Зошто ?


Влезниот ПИ Филтер е растурен, влезната импеданса ќе игра. Излезниот Те-Филтер е растурен па излезната импеданса нема да може да се штелува за антената. Како и да е, излезната снага дури и ќе се намали со ова чудо. Истотака пригушницата на транзисторот (на база) е растурена, екстра кондензаторот од 100нФ ќе го направи транзисторот да *бега* од саканата фрекфенција (затоа што тој кондензатор е во склоп со Те-Филтерот кој кај тебе го нема).

леле и сега?

Не те разбрав како мислиш при пригушницата на транзисторот (на база) е растурена ?
Тоа е овична жичка протната во ферит изваден од ТВ сплитер.

Е сега ова што е на даташитот мислам дека не е широкопојасно и дека е наместено за 175MHz, ако грешам поправетеме.

А што функција имаат диодите 1N4007 не ми е јасно :)
според човекот кој ми ја даде шемата тие диоди се да впиваат самоосцилации доколку ги има
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Aleks

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 269
 • Gender: Male
Тоа што е врзано од влезниот филтер на базата на транзисторот, во тест колото има намотка која што е пригушница. Таа пригушница спречува ВФ напон да го *уништи* или *задави* трназисторот. Затоа стои таму. Ти си ја извадил, значи транзисторот можно е да осцилира.
I reject your reality and substitute my own.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6250
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Ама како што можев да видам а видов на овој начин: го поврзав појачалото на напојување а на излез ставив ВФ склоп да покаже ако има нешто, а на влез не ставив ништо и немаше никаква активност... е сега немам спектрален анализатор ниту имам можност да дојдам до такво нешто па да видам за 100% да бидам сигурен
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Aleks

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 269
 • Gender: Male
ВФ склоп ?? Што е тоа ???

Заврзи амперметар (аналоген) на оној дел каде што транзисторот се врзува на маса. Доколку исцилира иглата значи осцилира и транзисторот.
I reject your reality and substitute my own.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6250
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
така го напишав ама тоа е уствари ЛЕД со еден отпорник, 1N4148 и 10N кондензатор (го има на форумот некаде) и тој е доста е осетлив и покажува што се вика 20-30mW ако се емитуваат ги покажува со светење. Значи ова е за ниски снаги а ако треба појака снага да се мери ке треба еден потенциометар да се стави кај ЛЕД за да не прегори
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Aleks

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 269
 • Gender: Male
20-30mW значи околу 50mV напон. Тоа не е ни 1% доволно да се активира диодата. Значи ништо со тоа не си сторил. Како и да е, пробувај го ова на осцилоскоп или нешто друго но сигурен сум дека нема да функционира.
I reject your reality and substitute my own.