Author Topic: Модифицирање на ATX напојувања  (Read 21391 times)

Offline slidermc

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 595
 • Gender: Male
Обично имаат толкав работен напон, но нивото на регулација е намалено. Некои можат да стигнат до 16 волти само со чепкање на регулацијата.

Но прав начин е да се премота трафото, да се постави нова регулација, и да се премота и пригушницата приспособена за новиот одреден напон. Имам извадено 30V-200W од ATX но прав мајстор за тоа е татко ми, јас не се разбирам доволно. Речиси секоја точка мора да се посматра со осцилоскоп, за да се види дали е стабилно напојувањето бидејки пригушницата може да прави ептен многу проблеми доколку не е погодена за новиот работен напон.

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
НАјголем проблем кај модифицирањето на напојувањата е токму осцилирањето на излезот,односно спречувањето да дојде то тоа.Има повеќе начини,ама најпрактичен е намотување на ново трафо или преправање (домотување намотки на старото) измена на некои вредности на елементите,исклучување на некои елементи.Значи се зависи од типот на напојувањето.Од пракса не практикувам со вакви преправани напојувања да се погони некој IT уред ( пример лап топ),бидејќи е можно да дојде до уништување ( прегрејување,прегорување) на некој елемент ,на матична,ХДД и слично.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3407
 • Gender: Male
да го рпемоташ трафото ќе треба да ја деактивираш(или смениш) заштитата за overvoltage, ако ја мениш фрекфенцијата тогаш треба пригушницата да ја менуваш, а инаку мислам дека се менува само ширината на пулсот. Мада изработено е трафото и пригушницата да работат на поголем опсег на фрекфенции, пошто нели има 110-220в да се регулиса напонот, а нели и при различни напони на мрежата излезните напони се исти така да треба да се смени фрекфенцијата и пулсот автоматски.

Offline slidermc

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 595
 • Gender: Male
Фреквенцијата и пулсот се менуваат заедно за регулација на напонот. Заборавив да кажам дека ке треба да се сменат и диодите за исправање на струјата после секундарот, мора да се користат ултра брзи диоди, не им ја знам ознаката на памет сега, но за жал ги нема истите кои се искористени во ATX напојувањата туку ке мора да компензирате.


Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
Може да се користат истите диоди,само 1/2 од нив секако.Треба да се исклучат и постоечките елко бидејќи ако го кревате напонот тие секако нема да издржат со своите 10 и 16V работен напон.И уште неколку работи треба да исклучите,ама за појасно да биде најдете соодветно ATX и пробајте според шемата.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3407
 • Gender: Male
диодите треба да се ултра брзи, и ан 12в фрекфенцијата е далеку од 50 херци. Да точно и електролитите треба да се менат, ама до 14,7в тера и со старите..

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11789
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #81 on 24.01.2015, Saturday, 03:30:52 (Edited 05.04.2018, Thursday, 23:29:42) »
Еве некои модификации на ATX напојувања со TL494. Има две верзии, едната е со понизок излезен напон, но поголема излезна струја и може да се искористат двојните шотки диоди од самото напојување (1-16V, 0.1-16A), а другата е со повисок излезен напон, но пониска излезна струја (1-30V, 0.1-10A) и ќе треба да се постави додатен моќен грец место двојните шотки диоди или евентуално да се искористат 4 двојни шотки диоди од некои други напојувања, при што ќе се искористи само една од двете диоди ;).

Ова се малку постари модификации, така да, ќе треба да најдете некое постаро ATX напојување со TL494 (модификацијата е направена на шема од некое 200W-но ATX напојување) или евентуално да најдете некое поново напојување со слична шема. И онака најчесто само ги менуваат switching транзисторите во примарната секција, ќе стават MOSFET-и место обични биполарни транзистори или помоќни MOSFET-и, ќе ги сменат диодите во секундарот со некои помоќни, ќе го сменат главното switching трафо со некое помоќно и некои други слични модификации ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11789
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #82 on 16.04.2015, Thursday, 18:17:56 (Edited 05.04.2018, Thursday, 23:24:15) »
Во контекст на претходниот post, најдов од каде се превеземени сликите.

Code: [Select]
http://www.chirio.com/switching_power_supply_atx.htm
Текстот можете да си го симнете од attachment-от од овој post, Google Translated од Италијански на Англиски ;). Не е најдобро, но се разбира ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11789
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #83 on 21.04.2015, Tuesday, 16:48:38 (Edited 05.04.2018, Thursday, 23:27:27) »
Еве уште еден туториал за модифицкација на ATX напојување. Напојувањето е преправено да дава 13.8V на излез (корисно за радио-аматерите ;)). Некој Германец ја има правено модификацијава и на крајот од текстот наведува дека одлично работи со радио-аматерска опрема ;).

Code: [Select]
http://www.qrp4u.de/docs/en/powersupply/
Google Translated текст од Германски на Англиски имате во attachment ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11789
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #84 on 20.06.2015, Saturday, 01:56:18 (Edited 05.04.2018, Thursday, 23:13:54) »
Ова не е баш модификација, ова е целосна преправка. Станува збор за некоја Руска преправка на ATX напојување со контрола изведена со ATmega8, но за разлика од претходните преправки, не се користи истата плочка од SMPS напојувањето, туку се прават две нови плочки, power board и control board.

Оригиналниот текст (Google Translated на Англиски) е превземен од следниот сајт.

Code: [Select]
http://redram.ho.ua/bp20_10.html
А еве и некои додатни линкови на кои се обработува ова напојување или некоја негова модификација.

Code: [Select]
http://radiokot.ru/circuit/power/supply/19/
Code: [Select]
http://radiokot.ru/forum/viewtopic.php?f=25&t=38602
Code: [Select]
http://hardlock.org.ua/viewtopic.php?f=10&t=3
Материјалот е многу расфрлан и далеку од тоа дека е „собрано се на едно место“, но тоа е тоа... ако некој планира да го прави, прво ќе треба неколку дена да посвети на преведување и читање post-ови, па да изанализира и собере се... :S.

Ако некој планира да го прави ова, ве молам споделте ;) ;D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11789
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Бидејќи имаме проблеми со attachment-ите, еве ги сите шеми што претходно ги имам post-ирано на едно место ;).

Code: [Select]
http://app.box.com/s/yp1wewv6j864jqir4i4bxj5wsziwppdc
Code: [Select]
http://www.asuswebstorage.com/navigate/s/1AD1CE0214D442D7A8AC765C6C2C6752W
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3407
 • Gender: Male
Re: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #86 on 09.06.2018, Saturday, 02:23:06 (Edited 09.06.2018, Saturday, 04:28:49) »
Да не има некој шема од 2003(само колото) или па да не преправал некој преправки од вакво напојување


Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11789
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Со 2003 не можеш да преправаш. Бара директен feedback од 3.3V, 5V и 12V (тоа се гледа и од шемата). Преправки се можни само ако SMPS напојувањето е изведено со TL494, KA7500 или IR3M02.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3407
 • Gender: Male
Е тогаш здравје :)

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3407
 • Gender: Male
Re: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #89 on 15.02.2019, Friday, 04:56:23 (Edited 17.02.2019, Sunday, 01:59:47) »
Туторијалот по кој се водев е од следното мислење
Code: [Select]
http://www.chirio.com/switching_power_supply_atx.htm
Добро е да прогуглате дали некој предходно го модифицирал моделот кој сакате да го модифицирате и дали ставик слика како изгледа члочата со сите делови извадени, како не би се ќоравееле да ги барате отпорник по отпорник.
Прво, модификацијата овозможува 2 начина на модифицирање, првата е како би се добила максимална струја но помал напон, втората обратно
Е сега има две под варијанти, да ги користиме изводите за 5 в и за 12в. Ако се користат изводите од 5в, на целостен исправувач се добива 25в, а на тие од 12 се добива околу 56-60в. Може да се користи и полубранов исправувач па да се добијат 2х12.5 т.е. 2х30в.  Ако ја правите верзијата каде е потребна повеќе струја, од сториџ трафото (нз како е на МК ) се користат намотките од 5в, претежно се во паралела, и се користат такак како што се, односно не се чепкаат тие, него другите се одлемуваат. (0-16v, 0-16А)
За втората модификација каде што се користи целобранов исправувач, повисок напон и помала стуја(0-30v, 0-12A) намотките од 5в се врзуваат сериски, а ако се оди до крајности ( 40+в) се користи таа од 12в или се врзува и таа сериски со тие од 5в, значи 3 намотки врзани сериски. Треба малце да се експериментира им да се утврди како одговара најмногу, т.е. кога сториџот грее најмалце а исто така и транзисторите се најладни, или ако има некој ват метар, да го стави на штекер, па при исти потрошувач која варијанта влече најмалце енергија. Ова се јавува ради различита фрекфенција која може да се измени и пожелно е да се „убрза“ за некои 30% како би добиле малце луфта во снага, но на сметка на ефикасност, и последователно на тоа не греење на транзисторите. Е сега оти е добро да се убрза фрекфенцијата. На пример напојувањето го користите за засилувач, лемилка или ило кој потрошувач кој не троши константно исто ел. енергија. На пример засилувач од 100 вати ќе троши енергија во зависност од амплитудата, а нели музиката не е еден ист тон на максимално ниво па така кога е потивка напајањето има време да се регенерира, а во зорт(на пример лупање на тапан) е способно да ги задоволи потребите. Слилно и за греалка за леткун, леткумот влечи енергија интензивно краток период додека да загрее а потоа само се дозагрева, па нема да му е проблем 2-3 минути да работи изфорсирано. Во случај да се погонува на пример светло кое свети константно, вентилатор кој исто така врти константно, фрекфенцијата најдобро е да не се чепка. Калкулатор мислам имаше и онлајн, како не би сметале рачно вредности за отпорникот(пин 6, RT) и кондензаторот(пин 5,CT) . Не одете над 200килохерци (мада е премногу), но сепак добро е да се знае дека тоа е лимитот на ова иц (tl494/ka7500).
Транзисторите ептен греат, па добро е да се стави поголем ладилник, поснажни транзистори кои се побрзи. Но и „stock“ сетап брка работа, само погрижете се да е на промаја.
Диодите најдобро е да се нови и соодветни, постоечките се шкоти и се многу осетливи на напон, а може да се деси да се појави некој шпиц со повисок интензитет на ваква модификација, така да све ќе изгори, па сметам дека не вреди ризикот. Пожелно е да биде една диода по гранка, но може да се стават и повеќе во паралела. Е сега кога се ставааат во паралела, бидејќи од 5 диоди да речиме една ќе е најјака и најмалку ќе грее, една ќе е најслаба и се повеќе и повеќе ќе грее ( како се загрева така станува „послаба“) пожелно е да се стави плус 1/3 како каква-таква сигурност дека нема цел терет да падне на 2 диоди и да ги разори. Можда добро е на секоја диода да се стави шунт отпорник (200-500 оми) во серија со шунт кондензатор ( 47-100p) како малце би се ублажила разликата, но ако се 5+ диоди мислам дека не вреди, и онака се различни премногу, па да може да се потисне разликата. За 2-3 диоди би било по рационално. Секако ако се користи единечна диода по гранка нема апсолутно никаква потреба.
кондензаторите покрај тие што се директно, ставете 2-3 по габаритни после заштитата (отпорникот од 0.040/0.060оми) т.е. на самиот излез. Јас би додал и неколју пластични/ќерамички во вредност до 10 микрофаради и 5-6 по 100-220 микрофаради електролитски. Знали на постоечките плус овие, на самиот излез.
Индуктивниот филтер ( намотан е на мало цилиндарче), може и без него, но тој/тие(некаде се 2) од 5в ги задоволуваат критериумите за повеќето ел. уреди. Ако ви треба ептен струја како за стартер врзете го и тој од 12в паралелно со ними ( и за 3в3 мислам дека имаше).
П.с. напонот се ограничува со потенциометарот од 20kohms и отпорникот од пин 1 према маса. Зависи од нивниот сооднос. Потенциометарот може да биде 50khoms( за повисоки напони), а отпорникот од пин 1 према маса од 100 до 1000. Може да се стави привремоно тример додека да се утврди кој отпорник одговсра најмногу на потребите, па потоа да се смени со ,,обичен"отпорник. пожелно е тој потенциометарот од 20к даго заштитите со додавање на сериски отпорник со вредност 1/10 од тримерот бидејчи ако го свртите нагло кондензаторите ќе се испразнат веднаш што знаши или потенциометарот ќе откаже или интегралното. Нус појава е што нели ќе има ефект како постојано да е свртен за 1/10 т.е. ќе не може вредноста на напонот да достигне баш 0 волти.
За струјата се одредува по омов закон тој отпорниклт што е од маса према излез за минус, тењба да се остави малце луфта, но кај мене 0.04 оми се покажа дека е добар за струја од 10 ампера.
Ова е иднината на регулисани напајања, ефикасноста во широк опсег е константна и околу 70 %, е сегасе малце по комплицирани ама и со далеку поширок опсег.
Ако пропуштив нешто осеќајтесе слободни да прашате/надополните/корегирате.
*Темава може не е најсоодветна, се мислев на повеќе теми да го копирам постов, но може нема потреба да се дуплира, а ако има колај е за копи-пејст.
Еве и видео
Code: [Select]
https://vimeo.com/317169913Многу битно( аум го заборавил), моќноста не смее да се надмине, на пример имате 300 вати напојување, сте го модифицирале да дава 50в, значи отпорникот од 0,060 оми ќе го поддесите (најверојатно експериментално) да дава максимум 6А, како не би сте ги поминале границите. Се почнува со помала струја, ставате отпорник од 0,1 ќе видите која е максималната струја, па го намалувате према потреба.