Author Topic: Одличен ФМ засилувач! Од 10mW засилува на 8W  (Read 1286 times)

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6250
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одличен ФМ засилувач! Од 10mW засилува на 8W
« Opened on 16.07.2013, Tuesday, 12:19:30 (Edited 16.07.2013, Tuesday, 16:13:03) »
Плочката да биде 111 x 37 mm
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline dimce

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 257
 • Gender: Male
Ова треба да се проба со стерео ФМ модулатор дали ке го засили сигналот ;)

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
Нема шанса од 10 mW да побуди 8 W... ???

Offline dimce

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 257
 • Gender: Male
Максимална сила измерена е 1,2 вати на 15 волти. Доволно за да оди во друг степен

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6250
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
BFR91 - High Power Gain – Gmax = 16 dB (typ) @ f = 0.5 GHz, 10.9dB (typ) @ 1GHz
Aјде да речеме дека и на 88-108MHz подрачјето е ке има 12db засилување . Доколку овој транзистор го побудиме со 10mW снага а притоа истиот се засили за 12db на излез би требало да има 160mW. После:
Maximum Unilateral Gain/Insertion Gain (2)
BFR96 (IC = 50 mAdc, VCE= 10 Vdc, f = 0.5 GHz) 14.5/13dB
Со 160mW го побудуваме BFR96 а да претпоставиме дека засилувањето на 88-108MHz ке му биде 9dB, на излез би требало да има 1280mW (иначе BFR96 дава 500-700mW) па ке земеме 500mW како излезна снага а не теоретската 1280mW.
2SC1971 е деклариран како 10dB на 175MHz и на таа фрекфенција дава 6W а кој работел со овој транзистор знае дека на по ниските фрекфенции од 175MHz дава и над 6W.
Ако 2SC1971 го побудиме со 500mW на излез на 175MHz ке даде 4W. Секако на 100MHz ке даде накај околу 5-6W што и не е така лошо.
Кој ке го направи засилувачот ке каже :)
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1308
2SC1971 вчера го завршив засилувачот по оваа шема сум работел со него и вади 6 вати бес никаков проблем по оваа шема
Code: [Select]
http://www.electronics-diy.com/electronic_schematic.php?id=1068
Code: [Select]
http://circuit-zone.com/?electronic_project=502
Code: [Select]
http://www.electronics-diy.com/schematics/1068/5-watts-fm-rf-amplifier-circuit.JPGСе откажав од шемата што ја дискутиравме со батка заради таа намотката hairpin јамка ;D ;D. Многу добар ВФ засилувач и лесно се прави нема многу компоненти одличен е во линковите е се убаво објаснето. А ова околу насловов на темава е смешно од 10 миливати да вади 8 вати ;D 8)
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш