Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
Финтава е да не правиш на секое модели... Као калап за колачи на пример.
2
Го земав овој MT561-B контролер со намера да еден LCD дисплеј од лаптоп кој што не работи го направам како монитор.
Со контролерот дојде контролно панелче со кабел и 30 пински LVDS кабел за дисплејот.
Нарачано од овде:
Code: [Select]
https://www.ebay.com/itm/Useful-MT561-B-Universal-LVDS-LCD-Monitor-Driver-Controller-Board-5V-10-42-M/152489650578?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649
LCD дисплејот е со ознака LTN154X3-L03, спецификациите се на следниов линк:
Code: [Select]
https://www.mediafire.com/file/nfs1c129921y725/LTN154X3-L03_Samsung.pdf/file
Дисплејот работи на 3,3v и е 1280х800 пиксели, ова беше потребно заради сетирањето на контролерот.

Го искористив неговиот инвертер за CCFL и се раководев по следната шема.Од горе па надолу:
1. Adj
2. Power on/off
3. GND
4. GND
5. 5.0v
6. 5.0v

Околу 1 и 2 се раководев според искуството на некој член од форумот електрода: имал проблеми па го решил.
Code: [Select]
https://translate.google.com/translate?sl=pl&tl=sr&u=https%3A%2F%2Fwww.elektroda.pl%2Frtvforum%2Ftopic1549398.html
Заради напојување од 5v користам DC-DC Step Down модул кој може да крепи и до 5А:
Code: [Select]
https://www.ebay.com/itm/DC-5A-XL4005-Adjustable-Step-Down-Module-Arduino-Converter-Power-Supply/152891213683?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649
Да почнам со ред,

Сетирањето на контролерот одеше вака:
Го ставив изборниот џампер за работен напон на LCD за 3,3v (го добив со сетиран на 5v).
Сетирањето на 1280х800 го направив на позиција C и H (според упатството од задната страна на контролерот).
Напојувањето на контролерот го изведов спрема ознаките на него:
Од горе према надолу - донесов на 1 и 2 GND, 3 и 4 +5v  Step down модулот.

Кај LVDS кабелот имав дилеми како да го уштекам во контролерот, но според моите истражувања дојдов до заклучок дека пинот број 1 (одбележан со бела боја на пластичниот конектор) треба да биде во насока спрема џамперот за избор на 3,3v или 5v, така и го уштекав. На спротивниот крај од LVDS кабелот неможе да се утне бидејќи само од едната страна на контекторот се јазичињата за контакт.

Врзувањето на инертерот го направив коректно:
На пин 1 од инвертерот му донесов сигнал од пинот 5 од контролерот (ADJ);
На пин 2 од инвертерот му донесов сигнал од пинот 6 од контролерот (BL);
На пин 3 и 4 од инвертерот му донесов GND од Step down модулот;
На пин 5 и 6 од инвертерот му донесов +5v од Step down модулот.

Напојување користам од лаптоп со спецификации 12V и ~4A.

Каде е мојот проблем!
При вклучување си светнува CCFL-то но не добива никаква слика на дисплејот, стискам на menu (треба да се појават опции за сетирање) но нема ништо.
Мислев дека треба да му донесам сигнал со VGA, но и со сигнал од компјутер не добивам слика.
Не знам каде грешам, доколку нешто изоставив прашајте.

Според следнава шема некој што ја има поставено, на LCD контролерот му носи само на една позиција GND(на пин 1) и 5v (на пин3), и носи сигнал (BL power on/off) до инвертерот.


Секоја сугестија добредојдена. :)

edit:

Споредба на оригиналниот (флет) кабел со овој што дојде во сетот (плави, бели, црвени, црни жици ...)Излгеда LVDS кабелот не е компатибилен. Вероватно ќе треба пешки да го модифицирам оригиналниот LVDS кабел. :( За ова ќе треба и шема :(

Инаку еве како изгледа конектиран истиот кабел на контролерот.Толку од моето скромно познавње :)
3
Калапот-моделот на предметот што го лиеш се обликува од стиропор или восок, околу него убаво се набива се песок, течниот метал после ќе го стопи калапот и ќе навлезе на негово место.
4
би требало од глина да крепи повеќе кратно лиење, па можда и од железо би крепел, железото нема да се спои со аломинот, нити па ќе се стопи на 800-900 степена, поготово ако го напудиш со прашина(не знам што е точно ама на некоја ситна песок ми изгледа. Онда има материјал старлит кој крепи температури над 10.000 степени и топ е за вакви работи, само што се држи во најстрога тајност.
5
Да тоа, Алуминиумот е најдобар за таа намена, но сепак не знам дали на пример калап направен да речиме од глина при тоа добро испечен... би бил доволно отпорен да можеш да направиш со истиот калап повеќе вандрми.. бидејќи тоа што гледам, со ситна песок.. к***, палци.. некако изгледа досадно а воедно и долга процедура...
6
Алуминиум, не рѓосува и е постојан на надворешни услови, а можеш релативно лесно да топиш и лиеш во домашни услови, разгледај, има еден куп видеа на јутуб.
7
Убава тема, па ај да си прашам, може има некој искуство.
Јас го одржувам уличното осветлување во една општина (поран во две ама нмв..) смрт ми е кога ке побараат нов приклучок/ламба.. многу тешко се наоѓаат вандерми, особено од тие постарите со „тегла“... па ми дојде едно идеиче, бидејќи не се нешто баш комплицирани, од што би можел да направам калап за да можам да направам некое вандермиче?! п.с воедно што материјал би можел да стопам, и да го турам во калапот?! се надевам некој се има занимавано или му дошла идеа, за нешто слично.
8
На Хрватски и Српски се, не се на Бугарски ;).
9
Слабо бг и хр али што разбирам ќе ѕирнам.
10
Забава / Re: Смешни слики
« Last post by GigaWatt on Today at 01:48:37 »
И замисли, не ти кажала дека му е сестра на супермен ::).

Pages: [1] 2 3 ... 10