Македонски форум за електроника

Аналогна електроника => Аудио техника => Сè останато => Topic started by: batka on 21.09.2010, Tuesday, 16:50:38

Title: Трчечко светло со Н број ЛЕД диоди
Post by: batka on 21.09.2010, Tuesday, 16:50:38
Ова е едноставна шема која може секој почетник да ја направи,а представува трчечко светло со транзистори неколку електролити,отпорници што секој може да ги пронајде.Деловите можат да се заменуваат со приближни вредности,нема критични елементи,работи на 6-24 волти со избирање на вредност на отпорникот од 820 ома сериски со ЛЕД.Ледиците можат да бидат од 3 до 30 и повеке,а се поставуваат по редослед 1-2-3-1-2-3......Можат да се додадат и повеке канали.Канал кој може да се додава е оној во зеленото поле,а почетниот и завршниот транзистор остануваат. Колото се стартува со тастер. Уредот може да се направи и во *воздух*,без плочка..
Јас го правам со 47мФ /16 В а го напојувам со 12В,без измени на другите вредности!!!

(http://elektronika-mk.net/index.php?action=dlattach;topic=2058.0;attach=1086)
Title: Одг: Трчечко светло со Н број ЛЕД диоди
Post by: BNedanov on 29.09.2010, Wednesday, 22:19:02
и види вака батка јас сум абсолутно нов во оваа облас, па ако можиш да ми кажиш за што служи ова Трчечко светло...ке ми представува задоволство да изработам една ваква вежба поззз ;)
Title: Одг: Трчечко светло со Н број ЛЕД диоди
Post by: batka on 29.09.2010, Wednesday, 22:29:27
За што ? Можеш да го ставиш во кола ,на скутер заедно со стоп светлото да свети,за украсување реклами ,елки,играчки ..... премногу голем избор имаш.
Title: Одг: Трчечко светло со Н број ЛЕД диоди
Post by: MartinSk on 04.06.2011, Saturday, 21:03:20
го имам ова изработено со околу 15 диоди и има интересен ефект сакам да го вградам во кукиштето на пцто :D