Македонски форум за електроника

Електронски уреди => Монитори и ТВ приемници => Topic started by: gonik on 10.10.2020, Saturday, 22:21:57

Title: LED TV LG 32LH6047 - Не пали воопшто
Post by: gonik on 10.10.2020, Saturday, 22:21:57
Марка: LG
Модел: 32LH6047
Мрежна плоча: LGP32D-16CH1 или EAX66752501(1.8 )
Главна плоча: EAX66769505(1.0) или LD66H
Панел: NC320DUE

Проблем: Наместо13V, има само 3,7V. Црвената лед диода трепне неколку пати и се изгуби.Напонот на изводот POWER ON е 2,8V кога се вклучува на копчето за палење. Напонот од 3,7 не се менува никако, без разлика на
напонот на POWER ON.Менувано е мрежното осцилаторче 3S211 и ЛЕД драјверот LC5910. Ова последново беше сигурно неисправно заедно со напојувачкиот отпорник од 10 оми. Оптокаплерот EL 1018 изваден и тестиран, и пак вратен бидејки е исправен. Не се работи за преоптеретување на изводот за 13V, ама не сака никако да го достигне. Другиот напон што е за осветлувањето, тој го има околу 20V. Некоја шема или совет што друго да проверам...
Title: Re: LED TV LG 32LH6047 - Не пали воопшто
Post by: GigaWatt on 11.10.2020, Sunday, 23:47:55
Па... шема не може да се најде, но има теми по други форуми отворено за слични телевизори со ова напојување, така да, барем од тоа можеме да донесеме некој заклучок.

Има една тема на remont-aud.net со сличен проблем на твојот, никако не сака напонот од 14V да биде 14V. Последниот коментар во темата е овој, но не е коментарот од авторот на темата.

Code: [Select]
https://remont-aud.net/forum/61-86921-1
Quote
Не было SSC3S211 , поставил SSC1S311, нога 2 на землю. выходное вместо 13.2в 7.5в. по ОС подобрал резисторы, стало 14в. работает

„ОС“ колку што знам барем, значи „оригинална схема“, но од каде ја има... не знам. Можеби вреди да му пишеш, па можеби ќе ти ја даде.
Title: Re: LED TV LG 32LH6047 - Не пали воопшто
Post by: mirkode on 06.11.2020, Friday, 22:35:12
Imao sam skoro isti kvar. Promijenjen je osigurač F100, SSC3s211, mosfet Q101 , dioda D203 i optocoupler IC102, TL431.
Nakon tih zamjena, napon je umjesto 13,2V bio 3,7v.
Na kraju je zamijenjen tranzistor Q204 i dobio sam napon od 13.2v i tv je proradio.
Nadam se da će ovaj opis nekome pomoći. :)