Македонски форум за електроника

Останато => Алат => Topic started by: najdo on 10.04.2020, Friday, 23:16:35

Title: Проблем со полнач за батериска штрафилица Parkside
Post by: najdo on 10.04.2020, Friday, 23:16:35
Здраво, имам проблем со полнач тип: Parkside PLG 12 A3. На излез треба да дава 12,6V и 2,4А (спрема налепницата). Али од како увидов дека никако не можи да ја наполни батеријата (на полначот има две лед диоди кои сигнализират дали е наполната батеријата, зелена лед или се уште се полни, црвена лед) го измерив напонот додека се полнеше батеријата и беше 10,5V. Додека напонот без батерија е 12,4V. Наредниот ден пак го пробав, исто така, па почна да се палат наизменично црвената и зелената лед и се слушаше како да се менува шумот од високо фреквентното трафо, па го исклучив. Го вклучив пак и не светеше ништо, напон иди до високо фреквентното трафо и толку. Дали некој имал сличен проблем или некоја насока да ми дајте , секоја помош е добро дојдена. Инаку плочката од долна и горна страна изгледа нормално, нема ништо навидум изгорено, батеријата е пробана на друг исти таков полнач и си полни до макс.
Title: Re: Проблем со полнач за батериска штрафилица Parkside
Post by: LordZi on 10.04.2020, Friday, 23:52:07
Сликај ја плочката, вака на памет тешко да ти помогне некој.
Title: Re: Проблем со полнач за батериска штрафилица Parkside
Post by: dr-mr on 10.04.2020, Friday, 23:58:39
Дали е батреријата во ред, ако има проблем со некоја/сите ќелии во батеријата или електрониката, полначот може да прави проблем поради тоа или да се вклучува некоја заштита кај полначот.
Title: Re: Проблем со полнач за батериска штрафилица Parkside
Post by: najdo on 11.04.2020, Saturday, 17:27:06
Да, батеријата е во ред, имам друг таков ист полнач и пробана е повеќе пати и се е во ред. Над трафото, лево од диодите, кондензаторот го заменив, сакав и двете диоди да ги одлемам, ама не можев и се откажав.

(http://www.mediafire.com/convkey/4cc9/9tx1uzvtuhip7f8zg.jpg)

(http://www.mediafire.com/convkey/49ba/wqbstli2l178nt3zg.jpg)

(http://www.mediafire.com/convkey/4080/m6gawwxr6z5367azg.jpg)
Title: Re: Проблем со полнач за батериска штрафилица Parkside
Post by: GigaWatt on 12.04.2020, Sunday, 02:28:31
Нешто се има зезнато во SMPS-от. Што... е тоа е веќе малку потешко да се каже. Наверојатно е нешто во примар, ама без шема и/или осцилоскоп, тешко дека ќе дознаеме што е.
Title: Re: Проблем со полнач за батериска штрафилица Parkside
Post by: najdo on 12.04.2020, Sunday, 16:33:19
Ништо ке го баталам, итака имам резерва полнач. Можи темата под клуч да оди.