Македонски форум за електроника

Електронски уреди => Бела техника => Topic started by: krema on 30.04.2019, Tuesday, 16:48:33

Title: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: krema on 30.04.2019, Tuesday, 16:48:33
Земав ваква 24w светилка за во тавански лустер но кај една од лентите 1 smd LED e ваљда фалична и не сака да свети таа лента.

Code: [Select]
https://www.aliexpress.com/item/3/32853605865.html
Да бидам попрецизен, на основата каде што е исправувачкиот дел на струјата се редат 8 алуминиумски ленти на кој што има по 6 smd LED, 7 од нив светат но една лента не сака да свети.
При проверка со унимер заклучив дека 5 smd се исправни а 1 не покажува никаков знак. Сите 6 се во серија врзани па и од таму дека целата лента нема да свети.

(http://www.mediafire.com/convkey/8b7e/36f3sgokhg1qx9fzg.jpg)

Немам намера да се расправам со китаецот па ако може да дадете некоја идеја како да ги натерам другите да работат.
Според мое истражување пронајдов дека се користени SMD LED's 5730 за кој вели дека работат од 3 до 3,4v и имаат потрошувачка секоја од нив од 0,5w.

(http://www.mediafire.com/convkey/fee1/lxn0mawgr01za6dzg.jpg)

Кое ми е прашањето, дали е можно да го исфрлам тој лед и да ставам некој отпорник (ако е изводливо, каков?) кој ќе емулира потрошувач а со тоа и да го затворам колото на серијата од SMD led's.

(http://www.mediafire.com/convkey/9d6c/i9axnds6gdmvggezg.jpg)

Претпоставувам за да работат сите 6 ледови на една лента потребно е струја според карактеристиките од 18v до 21v DC.

Edit:
Сега премерив, секоја од осумте ленти добива по 20v DC.
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: roliver on 30.04.2019, Tuesday, 18:16:43
Наједноставно е да го краткоспоиш местото каде е ледот (под него) и се ќе работи (додуша со тоа се намалува векот на сите ледови заради поголемата струја на течење).

А најдобро е да ставиш нова лед на тоа место 5730 или 5630 (ако имаш се разбира).
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: krema on 30.04.2019, Tuesday, 18:29:33
Немам таков ЛЕД, инаку и јас така помислив кратко да ги спојам, ама ќе му дојде по 4v на еден LED, а тоа е многу.
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: LordZi on 30.04.2019, Tuesday, 18:40:02
Залеми обична бела лед диода на тоа место, не мора да е SMD... ;)
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: dr-mr on 30.04.2019, Tuesday, 18:44:33
наместо дијодата стави отпорник како потрошувач не би требалао да прави проблем
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: krema on 30.04.2019, Tuesday, 20:04:45
@LordZi
Било каква бела лед? Обично на колку "v" се декларирани да работат они?

@dr-mr
Со каков отпор?
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: dr-mr on 30.04.2019, Tuesday, 21:41:19
Математиката ми е слаба страна :), според мојата математика 48оми отпориник би работел.
Било каква бела лед би работела подобро работат од 3.4V до 4V.
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: krema on 30.04.2019, Tuesday, 21:47:13
Најдов една бела лед од запалка (работи на 3 батерии во серија ~4,5v).
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: GigaWatt on 30.04.2019, Tuesday, 23:25:51
Јас прво би проверил на таа бела LED од запалката колкава и е јачината на струјата низ неа... ако е драстично помала во однос на фабричките (оние со кои стигнал LED strip-от), не би ја ставал, би ставил отпорник. За 5730 пишува дека forward current и е 150mA... ако на ова од LED запалкава е 50mA, не би ја ставал.

Ако сакаш да ја замениш таа LED диода со отпорник, математиката е следна.

3.4V/150mA = 3.4V/0.15A = 22.67Ohm =~ 24Ohm

Не е погрешно да ставиш и отпорник со поголема вредност. Нема толку јако да свети тој strip како останатите, но ќе работи... исто така, тој последен ќе ти прегори, ако ставиш отпорник со поголема вредност од 24Ohm :P :D... мада нема правило кај овие Кинескиве LED диоди :-\.
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: krema on 30.04.2019, Tuesday, 23:34:17
Сега мерев и ми покажува дека влече околу 56mA.

Значи да барам некоја диода што ќе влече околу 150mA?
Или отпорник од 24 Ohm.
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: GigaWatt on 30.04.2019, Tuesday, 23:46:06
Да, така му доаѓа... ќе ја прегориш веднаш таа од запалката :-\.

Термичката дисипација на отпорникот ќе биде: 3.4V*150mA = 3.4V*0.15A = 0.51W. Значи, треба отпорникот да биде барем 1W.
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220v
Post by: krema on 30.04.2019, Tuesday, 23:49:06
Па може и да тестирам со тој лед, ако прегори ќе му ставам отпорник и крај на програмата. :)
tnx
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: GigaWatt on 30.04.2019, Tuesday, 23:49:55
Како сакаш :).
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: krema on 30.04.2019, Tuesday, 23:50:29
Ќе известам за резултатот. :)
п.с. Добро е тоа да знам дека треба отпорник 24 Ohm 1W.
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: GigaWatt on 30.04.2019, Tuesday, 23:51:32
Само пази ако прегори, да не отиде во краток спој. Ако видиш дека престане да свети, и веднаш штом ќе престане, другите диоди наеднаш почнат многу јако да светат, значи дека отишла во краток спој. Веднаш изгаси го напојувањето за да не ги изгориш другите LED диоди ;).
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: krema on 30.04.2019, Tuesday, 23:52:47
И ова предострожност е во моја корист, фала Гига :)
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: bicikle on 01.05.2019, Wednesday, 11:51:11
3 диоди во паралела....
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: Toma on 01.05.2019, Wednesday, 15:40:19
Имам впечаток дека темата нема да биде професионално успешна (можеби се лажам) од причина што нема некои важни податоци а тоа се: колку е струјата на исправните (кракови со LED диодите а со тоа и на поединечната диода) диоди. Па анлогно на тоа да се бара соодветна LED диода. Каква е светлината (бела, ладно бела, топло бела итн) . Зошто го пишувам оваа ! Затоа што карактеристиките на кинеските диоди не се секогаш со декларираните карактеристики.
Quote
90% of Chinese products, such as the bazaar Aliexpress, manufactured on low-power LED, which are much weaker brand. Brand is the production of Samsung, LG, Philips and others.The Chinese are actively using it, indicating the parameters as if it installed Samsung. After the purchase is that the brightness and lower power is 3-4 times than the seller promised.
Code: [Select]
http://led-obzor.com/led/led-smd-5630-5730Од горните размислување можам да дојдам до заклучок дека било каква LED диода со познати карактеристики ќе си работи онака неприметно посебно ако под диодите има дифусер!

А ако сакаме онака да се снаоѓаме тогаш 4-5 “обични“ диоди со струја од околу или поголема од 200mA ги врзуваме сериски и добиваме диода  од 2.8 до 3.5V соодветна на постоечката!
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: dr-mr on 01.05.2019, Wednesday, 17:46:17
Наједноставно би било од некоја од продавниците за електронцки компоненти да се купи диода и да се замен,нема потреба отпорници диоди во паралела или нешто друго.
Не верувам дека една диода би била повеќе од 20 денари.
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: krema on 01.05.2019, Wednesday, 17:53:09
@Toma
Светлината е ладно бела, они го декларират како "Color Temperature: PURE White:  6000-6500K", мада мислам за pure white треба да биде околу 4500К, можеби грешам. :)

Еве уште еднаш линк од каде го земав

Code: [Select]
https://www.aliexpress.com/item/3/32853605865.html
Сега направив мерење на еден исправен стрип, извор на струја 19v/3,42А (полнач за лаптоп) - немам извор за 20v бидејќи толку измерив на телото од „фасонката“.
Очекував дека ќе биде разултатот поголем но моето мерење покажа околу 70mA со некоја мала тенденција на покачување до 80mA (постепено загревање на ладилното тело - алуминиум).

Исто премерив и поединечно, извор на струја ~3,45v - мерев меѓу точки А и B со резултат ~45mA.
Исто мерев и меѓу точки А и C извор на струја ~6,9V  со резултат ~65mA.

При секое мерење имаше мала тенденција на зголемување на вредноста при затоплување на алуминиумското тело за ладење.

(http://www.mediafire.com/convkey/320c/ozqnairrpuau48tzg.jpg)

@dr-mr
Кај мене не се наоѓа било каков најобичен LM стабилизатор а камоли LED и тоа SMD, така да мора да се снаоѓам со вакви „гето“ решенија :D
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: Toma on 01.05.2019, Wednesday, 18:12:13
При твојот случај мери ја струјата на влезот од лентата од оригиналниот ивор на напојување, инструментот во серија било со плусот или минусот.
Тоа би бил релевантен податок.
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: krema on 01.05.2019, Wednesday, 18:56:53
Измерено и така,
Изворот на оригиналното напојувањето од фасонката е 20v.

Резултат: ~65mA со мала тенденција на зголемување при загревање на ладилното тело.
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: GigaWatt on 01.05.2019, Wednesday, 20:59:13
Епа значи изворот за напојување, не ги товари LED диодите до максимум.

Ајде еве една мала математика. Има 6 LED диоди во серија. 6*3.4 = 20.4V. Е сега, како што пиша Toma, ова не значи дека струјата низ диодите мора да биде 200mA. Секакви диоди има, секакви производители, овие се Кинески копии и затоа потрошувачката на струја им е пониска.

Ако сакаш да ја замениш диодиата со отпорник, води се по измерените ведности за да ја добиеш вредноста на отпорникот.

3.4V/65mA = 3.4V/0.065A = 52.307Ohm =~ 51Ohm

Јас вака би пробал, па ќе видам дали треба да се направат определени корекции на вредноста на отпорникот ;).
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: bicikle on 01.05.2019, Wednesday, 21:12:28
ја пробај прелеми ја диодата...
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: krema on 01.05.2019, Wednesday, 23:56:24
@bickle
Проверена е сто пати со унимер, сите пет диоди од стрипот светнуваат при мерење а само таа шестата што ми е заокружена на сликата не светнува, има непречен пристап на ледот за мерење така да не е до прелемување.

Еве ја диодата која што не работи, се гледа колку пати сум боцкал за мерење со унимер. :)

(http://www.mediafire.com/convkey/ad00/kg0e085y5rvzm0szg.jpg)

@GigaWatt
Дали после последното мерење можам да пробам со белата лед диода од запалка?
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: bicikle on 02.05.2019, Thursday, 00:24:16
Три во паралела.
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: krema on 02.05.2019, Thursday, 01:26:19
Мислиш три лед диоди во паралела од запалка наместо таа една SMD што е неисправна?
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: bicikle on 02.05.2019, Thursday, 02:34:20
Да да
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: GigaWatt on 02.05.2019, Thursday, 04:43:51
@bicikle: Еве колку струја влече таа од запалката (измерено).

Сега мерев и ми покажува дека влече околу 56mA.

Еве колку струја влечат диодите од strip-от (измерено, не според спецификации).

Резултат: ~65mA со мала тенденција на зголемување при загревање на ладилното тело.

Три се премногу, нема потреба од три. Две, да би било таман. Три би биле доволно доколку навистина диодите трошеа онолку струја колку што е според нивната спецификација.

Дали после последното мерење можам да пробам со белата лед диода од запалка?

Да, но две, не една или три... јас така би пробал. Ако забележам дека двете светат скоро исто, си погодил две со скоро ист пад на напон (ова е пожелно), што значи дека скоро еднакво се товарат и двете т.е. не поминува најголем процент од струјата низ едната или другата. Измери ја вредноста на струјата низ диодите. Ако светат скоро еднакво и јачината на струјата не е зголемена (измерените вредности покажуваат 65mA со мало зголемување кога диодите ќе загреат), јас така би ги оставил ;).
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: Toma on 02.05.2019, Thursday, 12:28:42
Quote from: krema
...Исто премерив и поединечно, извор на струја ~3,45v - мерев меѓу точки А и B со резултат ~45mA...
Ако оваа е точно тогаш може и'  оваа:  Колку струја влече таа од запалката?
Quote
Сега мерев и ми покажува дека влече околу 56mA.
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: krema on 02.05.2019, Thursday, 15:18:31
Во ред, тогаш ќе одам со опцијата две бели LED диоди од запалка во паралела, ќе тестирам и јавам овде. :)
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: krema on 09.05.2019, Thursday, 15:27:42
Врзав две лед диоди (од упаљач) паралелно и стрипот сега работи целосно, јачината на струјата како што видов е таа што треба да биде, е сега ќе видеме колку долго ќе свети овој стрип.

Морам да пријавам дека ледот кој што не работеше на стрипот многу тешко го одлемив, не е залемен само на краевите туку и на централниот дел има лемна точка која што е претпоставувам за подобра топлинска спроводливост кон алуминиумскиот стрип како хитсинк, буквално ја распарчав додека да ја извадам :D, претпоставувам дека со дувалка полесно ќе се разлеми.

Фала на сите за насоките. :)

(http://www.mediafire.com/convkey/9402/cemkp0wnn9ut3uvzg.jpg)

(http://www.mediafire.com/convkey/4bf7/2446upvjdfss0jezg.jpg)
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: GigaWatt on 09.05.2019, Thursday, 16:11:38
Морам да пријавам дека ледот кој што не работеше на стрипот многу тешко го одлемив, не е залемен само на краевите туку и на централниот дел има лемна точка која што е претпоставувам за подобра топлинска спроводливост кон алуминиумскиот стрип како хитсинк, буквално ја распарчав додека да ја извадам :D, претпоставувам дека со дувалка полесно ќе се разлеми.

Стави го srtip-от со онаа диода која сакаш да ја смениш на превртена пегла, остај ја пеглата малку да го загрее strip-от одма се вади ;). Пеглата може да ја прицврстиш превртена на менгеме или нешто слично ;).

Со среќа да си го користиш LED осветлувањето ;).
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: bicikle on 09.05.2019, Thursday, 16:15:36
да, смд диодите се залемени целосно. упаљач, ако ти текина оксигенски кои ги викавме, загревај ја плошата оздола и ќе пушти. Или на рингла и така е на ќош, само ако има некоја регулација на ринглата, пошто грее многу. Обична рингла. После 30-тина минс извади ја од фасонка, летите би требало да можеш да ги држиш го гола водена рака, во спротивно монтирај ладилник.
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: krema on 09.05.2019, Thursday, 16:44:01
Фала,
после ова искуство за друг пат ќе си знам за пегла и рингла, инаку навистина за едно ситно SMD делче се изнамачив. :D
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: bicikle on 09.05.2019, Thursday, 18:51:47
Пеглал, не пеглал, пеглу време пролази xD
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: Toma on 09.05.2019, Thursday, 21:10:00
Еден од начините, но не е единствен и најдобар.

Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: krema on 09.05.2019, Thursday, 21:30:11
Да, буквално е истото лежиште со лемна точка на средината, човекот убаво ја направи промената на ледот.

И начин со пегла, малку несмасен во однос што го врати назад подуваниот електролит. :)фала @Toma
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: bicikle on 09.05.2019, Thursday, 22:39:10
Не мораше толку на флукс и калај да штеди xD
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: krema on 09.05.2019, Thursday, 22:47:30
Некој индиец е гарант, а електролитот од месечината се познава како е издуван како петарда. :)
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: GigaWatt on 09.05.2019, Thursday, 23:45:40
Yep :P :D... очигледно само за менување на LED диоди учел ;D ;D ;D.

(http://www.mediafire.com/convkey/b7a3/70np7nr0au66l0mzg.jpg)Инаку, над 90% од проблемите кај овие LED лампи се јавуваат поради неадекватно ладење. Немаат ладилни тела, т.е. оние алуминиумскине основи им се единствени ладилни тела. Во принцип, не користам LED осветлување, но во ходниците дома имам ставено LED сијалици, ама ги бирав да бидат со ладилно тело, а не како над 99% од оние што ги продаваат кај нас, како оваа, што е на клипов, без ладилно тело :-\.
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: bicikle on 10.05.2019, Friday, 03:05:22
Мало е ладилното тело ем покриено со пластика. Диодите се "што остансло", нееднакви се и работат на работ на нивните можности.
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: GigaWatt on 10.05.2019, Friday, 03:53:26
Верувај, со адекватно ладење, тоа нема да направи никава разлика ;).

Кога си видел компонента да изгори ако е добро ладена? Никогаш ;).
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: bicikle on 10.05.2019, Friday, 05:43:02
епа тоа велам дека овие сијалициве по дуќаниве „круша форма“ сите се слабо ладени... Инаку нема да има гајле
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: dr-mr on 10.05.2019, Friday, 09:52:09
Англискиот му е ...
Кондензаторот не е сменет намерно, ке се направи ново видео за тоа.
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: krema on 10.05.2019, Friday, 17:07:25
Мене ич не ми текна, имам такво бренерче на плин, можев со тоа да го разлемам чипот, но ај за друг пат искуство. :)

@bicikle - го користев на времето за burn на вејперските грејачи. :) SKU 1196000

(http://www.mediafire.com/convkey/706d/qt7004ul9609uulzg.jpg)
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: GigaWatt on 10.05.2019, Friday, 17:08:59
Какви греачи ??? ??? ????
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: krema on 10.05.2019, Friday, 18:38:04
За вејп.
Нешто овакво:

(http://www.mediafire.com/convkey/3ec2/z9l4dispb6fwx1azg.jpg)

или вакво:

(http://www.mediafire.com/convkey/6df1/75ah1szk91dmcdtzg.jpg)

Преведено за е-цигари. :)
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: bicikle on 10.05.2019, Friday, 18:44:11
GW проба, амане ти чинеше. е-цигра.
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: GigaWatt on 10.05.2019, Friday, 19:40:44
Не благодарам... цигара си е цигара :P :D... подобро ќе намалам, ама не можам тоа :P :D.

@krema: А ова се нешто како уметнички греачи за е-цигари ???... или јас погрешно разбрав ???.
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: krema on 10.05.2019, Friday, 19:56:12
Не се уметнички, туку напредни а богами и убаво изгледаат, и барат голема снага од батерија (high drain) 25А па и 30А.
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: GigaWatt on 11.05.2019, Saturday, 00:44:55
Аааа... сега сватив што е тоа „вејп“... од vapor, испарува ::)... па така кажете бе :P :D.

А зошто би ги менувал греачите... не гледам причина ???... подобро да испарува течноста во патроните од електронските цигари?
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: bicikle on 11.05.2019, Saturday, 02:34:43
Генерално од бес :)
Тие уметничките траат со години, поготово ако се стеинлес стил, канталот знае да реагира со некоја состојка од течноста, но сепак тоа е спора реакција, пак требаат години.
Низ греачот поминува памук, е тој собира се и сешто од арома до локална прашина, ситни честички в џеб друг го носиш а башка од температурата зпекува со тек на време и треба да се смени. Греачот при тој процес само се чисти, начесто се пушта на поголема снага да се вжари и да изгори све на него и додека е жежок во алкохол се мрцка за да се исчисти убаво. Е сега има и лискунски памук (силка), па и замена од сајла за памукот, но едното не е здраво, другото не влече течност баш нај добро, па памукот е идеално реше ие, а и најмногу чад и вкус дава.
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: krema on 11.05.2019, Saturday, 03:29:58
Да отвореме една вејп тема овде :D
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: GigaWatt on 11.05.2019, Saturday, 03:48:27
Да, ако сакаш отвори, оваа некако отиде во друга насока :P :D.

Само не знам каде ???... бела техника ???... ајде, нека биде ;).

Ти отвори ја, па ако најдам подобро место да ја сместам, ќе ја преместам ;).
Title: Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
Post by: LordZi on 11.05.2019, Saturday, 11:16:01
Еве ви еден мој скромен допринос на таа тема... ;)

(https://i.postimg.cc/Fs013Vy0/vvv.jpg) (https://postimg.cc/QHxXr5nM)