Македонски форум за електроника

Аналогна електроника => Аудио техника => Инструменти => Topic started by: LordZi on 21.12.2018, Friday, 00:20:55

Title: Minimum Theremin 101
Post by: LordZi on 21.12.2018, Friday, 00:20:55
Бидејќи се изгуби оваа тема при селењето на форумот еве ја пак... ;)

Многу едноставен теремин само со една антена, за pitch. Нема егзотични делови или калеми тешки за набавување, само два CD4069 и нешто ситни делови. Најдобро работи со оригинални интегралци од реномирани производители извадени од расходувани уреди, за разлика од оние купени во нашите продавници. Јас му додадов и едно delay модулче кое го прави звукот многу поинтересен.
Подесувањето се врши со тримерот на плочката, со вртење во некоја положба ќе приметите дека звукот се менува од повисок кон подлабок се додека во еден момент не престане сосема, се остава тримерот во оваа положба, а финото подесување на осетливоста понатаму се врши со потенциометарот.
Ориналниот проект го има овде:
Code: [Select]
http://harrisoninstruments.com/101/101_description.html
Шемата и изгледот на плочката (ја има најдоле):

(https://i.postimg.cc/vmZNWgsR/101-schematic.gif) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/sg4c3Hx5/0-pcb.jpg) (https://postimages.org/)

Го сместив во кутија од некој стар јонизатор:

(https://i.postimg.cc/WbMm7YMx/1.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/4dqvWr2R/2.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/BZPBjntS/3.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/SsJ77yrG/4.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/jj847Wz5/5.jpg) (https://postimages.org/)

Внатрешноста:

(https://i.postimg.cc/hvmL6pNz/6.jpg) (https://postimages.org/)

Плочката од тереминот:

(https://i.postimg.cc/nc8YBfQv/7.jpg) (https://postimages.org/)

Плочките од delay-от и вградениот засилувач:

(https://i.postimg.cc/k5MyGNRz/8.jpg) (https://postimages.org/)

За крај едно видео како сето тоа звучи: