Македонски форум за електроника

Аналогна електроника => Аудио техника => Инструменти => Topic started by: KiloVolt on 10.09.2014, Wednesday, 20:22:19

Title: Изработка на Теремин
Post by: KiloVolt on 10.09.2014, Wednesday, 20:22:19
Шемата ја најдов на thereminworld.com, била изработена многу пати и е дизајнирана од еден од најпопуларните членови на таможниот форум. Работи со обична (whip) антена од радио, скоро сите делови ги купив, и ги залемив, но кога видов колку е еден 2N5484 ми се дигна косата! затоа сакам вас да ве прашам дали има некоја друга поефтина и подостапна замена со малку измени на колото, шемата и објаснувањето видете го овде:
Code: [Select]
http://thereminworld.com/Forums/T/29231/my-new-year-gift-to-twП.С. Ми фалат уште и индукторите, ако може да ми каже како да ги направам... ;D
Title: Одг: Изработка на Теремин
Post by: GigaWatt on 10.09.2014, Wednesday, 22:13:35
VRT вика дека BF410A му е замена.
Title: Одг: Изработка на Теремин
Post by: KiloVolt on 11.09.2014, Thursday, 12:50:10
Благодарам Гига, конечно да најдам некој со прифатлива цена и лесно достапен... ;D Сега уште да ги намотам калемите...
Title: Одг: Изработка на Теремин
Post by: LordZi on 11.09.2014, Thursday, 15:52:24
Купи ги готови, би требало да ги има  по продавниците, од оние се што личат на отпорник.
Title: Одг: Изработка на Теремин
Post by: KiloVolt on 11.09.2014, Thursday, 18:13:32
Баш ќе прашам во алфа... ;)