Македонски форум за електроника

Аналогна електроника => Аудио техника => Инструменти => Topic started by: Lux on 30.06.2013, Sunday, 21:09:43

Title: Потребна шема за реверб-хал
Post by: Lux on 30.06.2013, Sunday, 21:09:43
Ми треба шема за реверб за да го комплетирам мојот разглас.
Title: Одг: Потребна шема за реверб-хал
Post by: MetallicA on 30.06.2013, Sunday, 21:12:42
па ако си некој аудиофил и некој што бара vintage нешта пробај направи механички реверб има многу видеа на youtube, така да побарај и види ;D
Title: Одг: Потребна шема за реверб-хал
Post by: Lux on 30.06.2013, Sunday, 21:18:59
Каде би нашол федери за механички реверб и мислам во разглас не би било ок осетливи се на потрес.
Title: Одг: Потребна шема за реверб-хал
Post by: MetallicA on 30.06.2013, Sunday, 21:22:01
па немора федерите да се 100% направени со пресметки, најди некои по некој отпад, немој погрешно да ме сфанеш па да извадиш некои од некој камион  ;D. или пак со некоја жица направи си твои. и да точно механичкиот е осетлив на потреси, но ако го ставиш на добра подлога не би требало да имаш проблеми.  ;)
Title: Одг: Потребна шема за реверб-хал
Post by: Lux on 30.06.2013, Sunday, 21:28:09
Имам пробано порано и не ми успеа од самопраени затоа најдобро решение е со електроника има во емитер една шема  но реверберацијата е кратка.
Title: Одг: Потребна шема за реверб-хал
Post by: MetallicA on 30.06.2013, Sunday, 21:30:24
тогаш најдобро решение ти е да најдеш некое педало за гитара, мислам шемата и да го изработиш бидејки тие обично имаат и време на реверб и тон контроли :)
Title: Одг: Потребна шема за реверб-хал
Post by: Lux on 30.06.2013, Sunday, 21:35:35
Е баш таква шема барам ако има некој изработено и проверена.
Title: Одг: Потребна шема за реверб-хал
Post by: MetallicA on 30.06.2013, Sunday, 21:42:57
види оваа, али незнам дали работи и дали е проверена.
Code: [Select]
https://www.smallbearelec.com/Projects/ReverbPedalSchematic.pdf
Title: Одг: Потребна шема за реверб-хал
Post by: slidermc on 30.06.2013, Sunday, 22:12:38
Реверб без процесор нема шанси. Ако те интересира да изработиш нешто приближно со неколку PT2399 но сепак не е тоа тоа. Ти предложувам да изработиш пинг понг дилеј со 2 PT2399 полесно е а и за вокал е супер. Можеш и некој филтер со потенциометар да наместиш за да го штелуваш и звукот.
Title: Одг: Потребна шема за реверб-хал
Post by: batka on 30.06.2013, Sunday, 22:21:43
Од мое искуство- ако сакаш самоградба најди си спирала и прави со неа.Секакви процесори и други ИК кои  се продаваат се премногу далеку од  добриот хал ,а РТ,,, звучи како низ буре да доаѓа гласот.За вакви конструкции јас лично предлагам само механички реверб со спирала ,бидејки со него се добиваат подобри резултати во самоградба.Не ги знам сега како одат цените ,ама на времето спиралата за Fender twin reverb чинеше околу 50-60 германски марки.
Title: Одг: Потребна шема за реверб-хал
Post by: MetallicA on 30.06.2013, Sunday, 22:33:30
на мене лично дигиталниот реверб не ми се свиѓа и како што кажа батка поарно земи си една спирала од фендер и направи си механички целата спирала е во кутија од лим, кога ке ја инсталираш таа кутија ке ставиш изолација од гума и сунгер околу неа, мислам дека вака нема да има проблем
Title: Одг: Потребна шема за реверб-хал
Post by: Integral on 16.10.2014, Thursday, 01:25:52
Code: [Select]
http://sound.westhost.com/pt2399.pdf
Title: Одг: Потребна шема за реверб-хал
Post by: Lux on 16.10.2014, Thursday, 09:02:29
Во повеќето миксети и разгласи изработени од мене му ставав ПТ2399 но нема таков ефект на високите тонови каков што треба за да шири при говор на микрофон- значи неможе да се направи со овој интеграл реверб хал,и да сепостигнат солидни резултати,па затоа каде што одам и озвучувам користам фабрички реверб+делеј Алесис,а доколку е потребно ехо може со овај интеграл да се постигнат солидни резултати,доколку користиме солидни звучници,и квалитетни засилувачи.позз.