Author Topic: Електролитски кондензатори, нивен квалитет, социо-економски полемики, итн...  (Read 5659 times)

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 4075
 • Gender: Male
Quote
Од кои нас? Сите што чмаат по дома и гледаат само како да киднат од тука?
Од некаде мора дас е полне :) Од госпоф нишчо не паѓат.
Quote
Тоа било од мое лично искуство - ништо што вреди да се чува, не доаѓа туку така... а сум го имал тоа искуство од релативно мала возраст, што од социјален карактер, што од школски... ми се случувале глупости и затоа сум научил, ако нешто вреди, не доаѓа лесно ;).
значи погодив,а  не сум видовит :D тоа ми беше поентата, да имсоздајш услови и ситуации, да им објасниш на децата. Ем секој на поколенијата ем институционално да се објаснат некои работи на време.
Quote
Мене апсолутно јасно ми е, само што ти очекуваш да добиеш ист квалитет на услуга како и за сумата кој по default ја добива давателот на услугата (лекарот)... притоа, занемарувајќи дека се работи за човечки живот. Не е ова телевизор, па ај, го направи, не го направи, исто ми се фаќа, ќе си купам нов :D.
Основното ниво да се подигне, да задоволува минимум критериуми.
Quote
Поентата ми е, системот во државтното здравство е заглавен во времето на социјализмот за да се купува социјален мир кај граѓаните, плус за да изгледа како, еве, сепак работиме, не е дека немаме државно здравство, а практично и нема. А ти треба нешто итно за снимање, знаеме сите, одиме на приватно, бидејќи додека стигнам на државно да снимам, може и да си умрам од природни причини :D (не од она за што се снимам :D). И намерно е така оставен, заглавен. А најреално, не може во капитлизам да имаш урамноловка, за сите иста плата, за сите исти примања, а едни ги бараат лево и десно или сите знаат дека се експерти во своето поле, а други „клати врата, земај плата“ се. Тоа не е возможно... во капитализам барем, не е. Едноставно, не е.

Плата по учинок, кој колку сработел, толку плата, едноставно е. Можда и болно ама мора да се помине.
Quote
И затоа ги плаќаш тие 300, 400, 500 евра плус... бидејќи најреално, треба да ги има тој лекар тие пари плус за секоја добро завршена работа. Проблемот е, да, се сложувам, немаш никаков доказ дека си ги дал, а дали ќе ја заврши работата како што треба или не, ти останува само на надеж. Тоа е проблемот... арно ама, како што се поставени сега работите, тој проблем не е решлив... је*ига.
ете странство решено е :)
Quote


Нема, тоа е проблемот :D. Кој и да дојде е врзан со браќава, а они се тие кои сакаат бесплатно здравство, а притоа не придонесуваат во истото, т.е. не придонесуваат во фондот ;).

Мада, можно е полека да се шифтаат работите во таа насока, не викам не (ене, гледам, Систнина... преполна е со граѓани од еден од нашите северни соседи, знаеме од која држава ::)), но... сепак, ќе треба мнооогу мнооогу време за тоа. Плус, не е решение бизнисот да доаѓа само од нив, бидејќи они и онака не придонесуваат во фондот. Понетата е промената да дојде од оние кои придонесуваат... но, од нив, нема да дојде, тоа ти гарантирам.
плус и сРуја им пајќаме за копање. Абе имале луѓе со таков капацитет кои можат да донесат промена, ама и ними полесно им е било да си ги наполнат џебојте.

Quote
И ти знаеш на работа да забушиш, така ;)?
зна ама не забушава, башка не се работи тука за забушавање, него за принцип. И ко не сум бил добро платен работата сум ја вршел најдобро што можам и знам. Не ми чинело, сум сменил работа. Ако не им чини нека се прекфалификоваат, нека се бунат, нека не работат, а не да си играат со животи.

Quote
Ова е еден начин. Може да се реши и само со приватни здравствени фондови. Ти се собираат парите и ги користиш кога сакаш, како сакаш, за она што ти треба, во која клиника ти сакаш :). Но, тогаш ќе колабира државниот, бидејќи никој нема да придонесува во него... и сите оние „невработени“ ќе треба да си плаќаат приватно, па медиуми се инволвираат „умираат луѓе по улица!“, па луѓево почнуваат да се бунтуваат „срам да им е, каква држава е ова!“, па ова, па она... је*ига, капитлизмот е суров, нема збор за тоа, само што не им чини ако се тоа се примени и во здравство ::).
И сега се бунат. И за дигиталните учебници  т.е. таблети се бунеа, одговорот беше едноставен-што да им пра ја сега xD
Code: [Select]
Проблемот е локацијата на која живееме, Балкан, Источна Европа... нашле овци, па ќе стрижат... сами сме си криви што немаме избор. Наместо да се буниш и да си го бараш своето, ние само ќутиме и се бафтаме со проблемите на комшиите, оговараме, итн. ::)... глеј си работа, терај си го своето, нека не те интересира туѓото и се ќе биде ОК ;). Имат луѓе што си ја гледаат својта работа, и пак не е ok :D
Quote
Се исплати, апсолутно дека да, но само како индивидуа (ти, сам за себе), што и го прават и наши и западњаци си коли, аудио уреди, видео уреди, итн.
Мопжда, ако поседуваш уред/кола. Инаку добар примерок си кошта, плус модификациите ќе те фати колку нов. Барем со колите е така, фарба, ново подвозје, поголемо турбо, поголеми карбуратори/замена со инџектори, обложување на специфични делови со по издржлива обвивка, софтвер итн.  Или, промена на електролити, додавање на транзистори, вентилатори, некогаш и трафо, и па ќе биде тешко, и најверојатно аб класа ќе остане, ќе троши 30+% за греење.
Quote
Додуша и тоа се средува со некој предвлез.
Имаше време капитализмот да се „исшљифа“ до непрапознатливи размери ;)... благодарение на луѓето, се разбира. Они на време да се бунеа дека ова не е во ред, немаше сега вака да биде... можеби и ќе беше бетер, можеби и подобро, не знам, но во секој случај, немаше да бидат работите поставени како што се сега - 2, 3 конгломерати на светско ниво контролираат се. Проблемот е системот, а не она што е последица на него ;). Она што се прави сега се прави само за да опстане системот и да се зголеми профитот, што, се разбира, е цел на било која фирма во еден капиталистички систем ;). Се останато, кој страда, како страда, што се случува, индиректно или дриркетно... се е секундарно и ако може ќе го средиме, ама ако чини многу пари, најверојатно не :D.
порано требало нашите родители а се бунат, сега е наше време. ако си попаметен од просекот, поведи барем 2-3 ца со твоето размислување, наметни им твоја идеологија, а не само „не бива“, со тоа не бива некој уште ни го набива  ;D ;D ;D

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 4075
 • Gender: Male
А во која земја би се преселиле? Гледате како лека/полека мигрантите бегаат нагоре, за 4/5 години нивната бројка ќе се зголеми неколку кратно. За 4/5 години ќе добијат по 3/4 деца, и ќе направат голема промена во европа.


Ја су зимурчија, околу екваторон, негдр кај што не се плаќа еколошка такса на гориво.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12890
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Ем секој на поколенијата ем институционално да се објаснат некои работи на време.

Порано имаше настава во природа, социјализирање, институционално и вон-институционално... сега... им објаснуваат за полова/родова дискриминација, бла бла бла, како треба да се толерираме, дрн дрн јариња, а такви теми не се од интерес ::)... се менуваат времињата.

Да не бидам сватен погрешно... нема ништо лошо во толеранција, полова, родова, етничка, итн., но, да ги ставиш овие работи како поважни теми за дискусија од онаа што беше спомната, дека се што вреди во животот, тешко се стекнува... тоа е нон-сенс ::). Овие теми сами по себе ќе дојдат и не треба да бидат потенцирани, треба да се третираат како нормална работа, т.е. не да се дискутира за нив, туку само да се спроведуваат, а не дискусии, примери, работилници, тантара пантара ::)...

Основното ниво да се подигне, да задоволува минимум критериуми.

И добро, еве, го кренат, и тоа го кошта фондот уште... ајде еве 50 милиони евра годишно (давам пример, не знам точно колку би чинело). Тие 50 милиони евра од мој и твој џеб ќе бидат дадени, т.е. ќе ни се подигне процентот кој го веќе го плаќаме за здравствено... Рајко и Петко кои званично се невработени во Македонија, ама имаат бизниси во Косово, Србија, Бугарија и кај се не, а се лечат во Македонија, нема да платат за тоа ::)... за жал... практично, јас, ти, и сите кои работат и придонесуваат во оваа држава ќе платат за тоа, а ќе се лечат и оние кои не работат ::).

Немам ништо против некој кој, ете, работел, изгубил работно место (сакал да се премести, го избркале, не е ни важно, сплет на околности за кои не е ни важно како се случиле), но ете, активно бара работа и по година или две, наоѓа нешто добро и сака да остане и да работи таму... ама извини, ова се максимум 10% од вкупниот број на невработени во Македонија. Сите останати... знаеме кои се и како функционираат работите со нив ::).

Плата по учинок, кој колку сработел, толку плата, едноставно е. Можда и болно ама мора да се помине.

Имаше и ваков предлог пред неколку години, ама против него се бунеа сите оние кои... се знае колку работат ::)... а тоа се, генерално земено, грото од масата ::)... и, нормално, ги надгласаа оние кои си работат најчесно и си се надградуваат во полето.

ете странство решено е :)

Не смеело тоа да се воведе кај нас во државното здравство, тоа било социјално-економска дискриминација ::)... мижи асан да ти баам ::).

Муабетот е, и јас, и ти, и некој кој заработува милион денари месечно и придонесува по 50, 60 илјади во државното здравство, и некој кој нема ден работен стаж, треба да имаат ист третман во државното здравство ::)... во мојата глава, ова нема логика, ама има кај политичарите, т.е. кај нивното гласачко тело ::).

Кој и да дојде е врзан со браќава, а они се тие кои сакаат бесплатно здравство, а притоа не придонесуваат во истото, т.е. не придонесуваат во фондот ;).

Тоа е вечната болка на Македончето ::). Ене ја, и Катица... се продаде за неколку каучи и стан или куќа во Скопје (што и да беше) ::)... за многу ниска цена се продаваат луѓево овде... тоа е проблемот.

зна ама не забушава, башка не се работи тука за забушавање, него за принцип. И ко не сум бил добро платен работата сум ја вршел најдобро што можам и знам. Не ми чинело, сум сменил работа. Ако не им чини нека се прекфалификоваат, нека се бунат, нека не работат, а не да си играат со животи.

Тоа ти така размислуваш, ама не размислуваат над 95% од населениево. Ќе ја заврши како што треба работата, ама за пријател, роднина, некој на кој му должи услуга или сака од него да побара услуга... ете така идат тука работите... за жал ::). И јас, генерално земено (во над 99% од времето) си ја работам работата совесно и како што треба... и затоа, ако треба да се среди нешто, сите мене ме бараат ::)... зашто знаат дека после нема да трчаат до другите колеги за да доработат што и да заборавиле ::)... зашто знаат дека јас ќе си ја завршам со минимални корекции по работата (ако воопшто треба некакви после)... за разлика од мене, јас знам како работат колегите... не се сложувам со нивниот начин на работа, пред се од практичен аспект (пак на крај мене ќе ме бараат ако не си ја завршам работата како што треба), но... ете, нив полесно им е така, клај клај, некако да работи, па како работи, нема везе, некако да се заврши ::). Тоа е нивен став и затоа пак на крај завршуваат клиентите кај мене, али ајде... нема везе... нека биде... за жал, не знам како да забушавам ::)... не поради друго, не ми се пијат само кафиња на работа и не ми се дреме само пред PC... ќе ми сп*изди за два дена, се знам себеси ;D.

И за дигиталните учебници  т.е. таблети се бунеа, одговорот беше едноставен-што да им пра ја сега xD

Тоа за дигиталните учебници е сосема друга тема... но да, не се сложувам ни со тоа... да не правам муабет за интерактивни програми итн... да, напредно нооо... ај ќе видиме за 10, 15, 20 години од сега какви кадри ќе излегуваат од таквите образовни системи. Сега се кадрите за никаде (генерално земено... има исклучоци, ама реткост се, најискрени да бидеме), а камо ли тогаш ::).

Јас само една работа знам... јас не сум можел да научам додека јас, лично, со моја рака, не го прераскажам (сам изведам, како формула, или слично) она што сум го научил, а тоа сега веќе не се ни бара како задолжителен начин на учење... па порано прераскажувавме, не поради друго, за да научиш како сам да се изразуваш, како сам да си независен како индивидуа, плус и за да видат професорите на кое ниво си, како се изразуваш, итн. Сега... „имате се online деца, симнете си ги материјалите“ ::). Да, ама тоа значи дека јас сам моето дете ќе треба да го терам да прераскажува, па после мене будала ќе ме прават „ти го мачиш детето >:(!“ ::), па надвор ќе го зезаат другарчињата кога ќе им каже, па ќе го прават будала ::)... абе сум го поминал тој пат и јас, знам како е... за сосема нормални етички и морални принципи, ми се имаат смеено... је*оте, можеби требаа мафијаши да ме одгледуваат, а не родители работници од средна-ниска класа ::).

Имат луѓе што си ја гледаат својта работа, и пак не е ok :D

Премалку се, затоа не е ОК ;).

Мопжда, ако поседуваш уред/кола. Инаку добар примерок си кошта, плус модификациите ќе те фати колку нов. Барем со колите е така, фарба, ново подвозје, поголемо турбо, поголеми карбуратори/замена со инџектори, обложување на специфични делови со по издржлива обвивка, софтвер итн.  Или, промена на електролити, додавање на транзистори, вентилатори, некогаш и трафо, и па ќе биде тешко, и најверојатно аб класа ќе остане, ќе троши 30+% за греење.

Проблемот е што овде, многу мал број на луѓе ќе дадат пари за таков реставриран/модфициран примерок... дали има 1% од населението што знае што е добар аудио систем ::)...

Од друга страна, за коли, да верувам дека има многу кои се разбираат, но од друга страна... се им е скапо ::)... „пуууу, глеј која цена е реставриранана буба :o“, а притоа, не гледа која цена се деловите за неа ::). Епа, извини, ама многу е вложено во неа, затоа цената е ;). Ама кај нас, само знаат да се жалат и да не работат на тоа да си ја купат некој ден таа буба ::).

порано требало нашите родители а се бунат, сега е наше време. ако си попаметен од просекот, поведи барем 2-3 ца со твоето размислување, наметни им твоја идеологија, а не само „не бива“, со тоа не бива некој уште ни го набива  ;D ;D ;D

Сум пробувал, и пробувал, и пробувал, иии... не сум успеал... на крајот се откажав. Немам нерви и за тоа... нема поента, пак на крајот се се врти околу парите и нивното зголемување, т.е. повеќе да имаш од нив ::). И тоа најчесто за некои банални цели, како на пример да имам подобра кола, да имам подобар социјален статус, итн... никој не гледа во суштината на проблемот - имаш пари? Зошто не инвестираш во изградба на училиште за хендикепирани, фонд некој, итн.? Не дека нема фаци со такви суми на пари во Македонија, има (прост пример, скоро секој политичар :D), ама... никој од нив не сака да вложи во околината или светот кој живее, секој од нив само сака да украде што е можно повеќе од него... жално, ама така е :-\.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."


Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12890
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Искрен да бидам, генерално не се согласувам со овој клип на дечково (сум гледал и други клипови од него, повеќето се ОК и се сложувам со нив).

Зошто... генерално, му се сведува на „абе нема поента да учиме, непотребни информации се тоа, правен е системот во време на индустрискиот бум, и онака 95% од тие информации ги забораваме во рок од 3 дена“. Да, факт е дека се заборава, но, остануваат остатоци, на пример „абе знам дека од прилика беше вака, ама не ми текнува баш сега како беше“... а она на што не ти текнува, секогаш можеш да го побараш во некоја книга или online. Поентата е околу самото учење, процесот на учење, тоа го оформува мозокот, трпението, истрајноста, способноста да се справиш со предизвици и падови... работи кои тешко се учат на било кој друг начин.

И да, дисциплината е прилично важен дел од секојдневието. Имаш обврски, имаш термини, рокови и во текот на остатокот од животот. Мораш да се држиш до нив, на сите времето им се скапоцено, не може кога на тебе ќе ти текне да одиш на интервју, состанок, родителска, итн. Ова мора да се всади уште како мал, после е доцна, се оформува мозочето на детето и подоцна, овие навики многу тешко се стекнуваат.

А тоа за „цитирање на книгата“, т.е. дека се учи на памет... да, тоа важи, но само за општествени науки, не и за егзактни и природни. На крајот на краиштата, секоја општествена наука е, во принцип, прераскажување на она што некогаш било или сега моментално е актуелно како општествена норма, закон, прицип, итн. За разлика од општествените, во екзактните и природните науки важат егазктни закони, кои важат без разлика во кој период од животот се наоѓате. Доказот за Њутн-Лајбницова формула (решение на интеграл) е секогаш иста и важи истата векови и векови наназад... и нема друг начин како да се докаже :D. Има само еден, тој начин е директен и не може тебе како ти текне да го интерпретираш тоа :D. Така да, и нема друг начин да ја докажеш формулата, освен преку „цитирање“ на доказот ;). Се разбира, не мора од линија до линија да е исто, никој не рече дека мора да е идентично на она што е пишано во книгата (на пример, рипнеш или додадеш некоја линија плус во равенката/постапката... не е грев :)), но дека мора да се научи и прераскаже (напише) така, да, мора... нема друг начин :).

А ако толку им пречеше на луѓево да „цитираат“ и прераскажуваат општествени норми, закони, историски факти (било што од општествени науки), зошто тогаш скоро секогаш има недостаток на кадри во егзактните и природните науки :D? Очигледно им чини така да учат - научи на памет, не се замарај, зошто било така, не е ни важно, стои како закон/историски факт/општествена норма, нема поента да се замараш зошто е тоа така ;)... и заборави го после 3 дена, како што вика дечкото во клипот... освен ако не го применуваш секојдневно, се разбира, тогаш нормално дека ќе го запомниш. За разлика од таквиот пристап, каде што најголем дел ор работите се учат на памет и каде скоро никогаш не е објаснето зошто се такви работите, во природните и егзактните науки, скоро секогаш е објаснето (и тоа најчесто, прилично детално :)) зошто ова што го учиш е така како што е ;).

И она со „престанале да се школкуваат“, не му држи вода. Има многу повеќе скитници, питачи, итн., кои исто така престанале да се школуваат или воопшто не се школувале, во однос на бројот на милијардери кои престанале да се школуваат. Милијардериве виделе дека тој школски систем не им одговара на нив, понапред се од него и затоа престанале. За повеќето, причината за преки на школување е „претешко е“ ::)... како сакаш заврти ги работите, иако можеби не признаваат зошто се откажале, во над 90% од случаите се откажуваат поради мрза, ништо друго. Да, има и ситуации каде што мораат да прекинат за да почнат да заработуваат, т.е. од финансиски причини, ама овие се многу многу поретки ситуации.

И тоа што зборува за Финска, истото важи и за Шведска, Норвешка и скоро сите скандинавски држави... ама причината ја наведува на крајот. Не е толку до системот на учење, класните разлики се вистинската причина. Зошто генерално скоро никој не се откажуваше од средно, иако не беше задолжително, ни во бивша Југославија? Немаше причина, сите беа иста класа, сите беа средна класа :). Немаше богаташчиња, немаше просјачиња, а и да имаше некои по незгрижени фамилии, најчесто општеството компензираше (за разлика од сега, каде што, освен ако не излезеш на ТВ, никој не знае што ти се случува ::)). Е сега, можеби некој ќе праша „ама како влијае се тоа врз одлуката да се откажам до средно ???“. Одгогорот е прилично прост - гледаш дека другарчето богаташче поминува многу лесно низ школо, благодарение пари, мито, што и да е, а ти не... тоа створува завист, нервоза, нетрпение, и за да не го гледаш тоа, го правиш наједноставниот избор - ќе се откажам од школување. Дури и ако нема мито и пари во комбинацијата, сепак, он за завршена година со одличен успех, добива кола, мотор, одмор на Бахамите... нешто кое што повеќето не можат да си го приуштат... и тоа го гледаат децата. Да, на родителите им е апсолутно јасно дека станува збор за класни разлики и дека „што е, тука е... не си роден сине со златна лажичка во устата :-\... тоа е тоа :-\“, но кај децата ова створува револт... нивните мозочиња не се толку развиени и ги владеат пред се емоции, така да, апсурдно е да очекуваш дека ќе може да го разбере концептот дека „не сите сме исти“. И затоа, општества со помали класни јазови, општо, без разлика на образовниот систем, имаат многу многу мал процент на ментални проблеми кај млади и тинејџери, немаат голем процент на деца кои се имаат откажано од школување, итн. Верувај, не е системот со големи паузи меѓу часови, тоа што почнуваат од 10 во школо, што имаат помал број на часови неделно во школо, нема оценување се до 15 години... верувај, нема никаква врска со тоа. Баш напротив, сметам дека тоа е прилично лош систем... губиш секаков концепт за награда и казна, што е концепт што секое дете треба да го има. Точно, имаш и разбрани деца, нема збор за тоа, така е, но генерално земено, повеќето само сакаат да го прават она што сакаат да го прават... што и да е тоа, да си играат, да си денгубат, итн. Да, тоа е дел од детството и нормално дека треба да го има, но мораш децата да ги спремаш и за возрасниот живот кој е полн со термини, протоколи, работа (некоја која и можеби не сакаш да ја работиш, али ј*бига, сметките мора да се платат :-\)... едноставно е преполн со работи кои не сакаме да ги правиме... и тоа на секојдневна база. Така да, барем според мене, овој „либерте“ концепт на Финците им е пропадната комбинација. Прават кадри кои нема да знаат да се снајдат ако нема интернет, телефон, телевизија. Прост пример е дечково кој го има правено клипов. Вика „јас се имам откажано од факултет, еве сега водам YT канал, она што сакав да го правам отсекогаш и што ми фали :)“... ај размисли малку... што ако поради X причини, дечково мора да копа ровови за да преживее? Ма не да ќе падне во депресија... нема да знае што да прави сам со себе... е сега, од друга страна, ако продолжел да студира, ќе свател колку тешко се стига до нешто што, можеби и не сакаш да го правиш, па нема да ти биде толку тешко и ако копаш ровови, ќе си кажеш „пфф, јас факс завршив, па ова па ;)... ќе издржам, ќе има крај и ова ;)“. Поентата ми е - секое искуство, и добро, и лошо, те кали како човек и карактер. Ако имаш само добри искуства и ако ги заобиколуваш тешките, многу нормално е дека нема да знаеш што да правиш ако нешто навистина лошо ти се случи во животот... а дека може, да, апсолутно дека може, особено во капиталистички економски систем.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 4075
 • Gender: Male
„Зошто... генерално, му се сведува на „абе нема поента да учиме, непотребни информации се тоа, правен е системот во време на индустрискиот бум, и онака 95% од тие информации ги забораваме во рок од 3 дена“. Да, факт е дека се заборава, но, остануваат остатоци, на пример „абе знам дека од прилика беше вака, ама не ми текнува баш сега како беше“... а она на што не ти текнува, секогаш можеш да го побараш во некоја книга или online. Поентата е околу самото учење, процесот на учење, тоа го оформува мозокот, трпението, истрајноста, способноста да се справиш со предизвици и падови... работи кои тешко се учат на било кој друг начин.“
значи да, сета моја поента се сведува дека треба да не учат со разбирање, мене не ми е проблем да сфатам, проблем ми е да набубам, а нешто кога ќе разбериш, после е многу лесно. тригонометрија во простор, уплав имав, не ми се верува дека во рок од 4саати ја научив  ден денеска ја помнам и колку била боза :) Препорачан афтор : Слободанка Георгиева од градежен. 
Инаку, веруј дека учат деца шаблонски на памет. Ако ти објасни некој како дошле Нутн и Лајбниц до нивното откритие многу е подруго. во прилог ќе постирам видео за пи(3.14), да видиш одма како че ти се мени гедиштето.
„И да, дисциплината е прилично важен дел од секојдневието. Имаш обврски, имаш термини, рокови и во текот на остатокот од животот. Мораш да се држиш до нив, на сите времето им се скапоцено, не може кога на тебе ќе ти текне да одиш на интервју, состанок, родителска, итн. Ова мора да се всади уште како мал, после е доцна, се оформува мозочето на детето и подоцна, овие навики многу тешко се стекнуваат.“ да, за тоа се слагаме. Ене ги кинезине (травестити) пример, мерки ова она, и без вакцини се отарасија ( добро не скроз, ама под контола е) од короништено, ама немат кај ними чип ределе во маската, дистанцата била излишна не знам ти што, во ред сите ко војници со маски и драстично се намали бројката.

„А ако толку им пречеше на луѓево да „цитираат“ и прераскажуваат општествени норми, закони, историски факти (било што од општествени науки), зошто тогаш скоро секогаш има недостаток на кадри во егзактните и природните науки :D? Очигледно им чини така да учат - научи на памет, не се замарај, зошто било така, не е ни важно, стои како закон/историски факт/општествена норма, нема поента да се замараш зошто е тоа така ;)... и заборави го после 3 дена, како што вика дечкото во клипот... освен ако не го применуваш секојдневно, се разбира, тогаш нормално дека ќе го запомниш. За разлика од таквиот пристап, каде што најголем дел ор работите се учат на памет и каде скоро никогаш не е објаснето зошто се такви работите, во природните и егзактните науки, скоро секогаш е објаснето (и тоа најчесто, прилично детално :)) зошто ова што го учиш е така како што е ;). “
Зависи од повеќе фактори, да најдеш добра книга, да ти е ок професорот итн. Значи на тинајџер што го манало семето в гла треба малце по педагошки да му се понашаш, а не „кој сум јас“. Што е во контекст на :
„И она со „престанале да се школкуваат“, не му држи вода. Има многу повеќе скитници, питачи, итн., кои исто така престанале да се школуваат или воопшто не се школувале, во однос на бројот на милијардери кои престанале да се школуваат. Милијардериве виделе дека тој школски систем не им одговара на нив, понапред се од него и затоа престанале. За повеќето, причината за преки на школување е „претешко е“ ::)... како сакаш заврти ги работите, иако можеби не признаваат зошто се откажале, во над 90% од случаите се откажуваат поради мрза, ништо друго. Да, има и ситуации каде што мораат да прекинат за да почнат да заработуваат, т.е. од финансиски причини, ама овие се многу многу поретки ситуации.“
Природно, секој систем се стреми кон мирување, па и ние :) Ама затоа некој повозрасен треба да ти ги објани работите ако те гледа дека си мрза. Инаку еве тебе да ти идат месечно по 3000 еу од небо, мислиш дека исто ќе ти се ојт на работа, исто креативен ќе бидиш? не дека цел ден дома ќе седиш, ама ко ќе ти се спиет, ќе си речиш, ај да си легна, за на работа нека ми скратат двеница...

„И тоа што зборува за Финска, истото важи и за Шведска, Норвешка и скоро сите скандинавски држави... ама причината ја наведува на крајот. Не е толку до системот на учење, класните разлики се вистинската причина.“ и обратно, некој што е полн со знаење го заболе какви патики носел, еве да кинисаме сами од себе, гледаш некој со патики од 300 еу, и го гледаш дечкиов од
Fermilab (канал на yt), на кој би му се восхитувал повеќе ?

Quote
Одговорот е прилично прост - гледаш дека другарчето богаташче поминува многу лесно низ школо, благодарение пари, мито, што и да е, а ти не... тоа створува завист, нервоза, нетрпение, и за да не го гледаш тоа, го правиш наједноставниот избор - ќе се откажам од школување
а кој ќе научи повеќе? Што е повредно? Што не значи дека некој ако имат пари не е способен да научи :D

Quote
. Дури и ако нема мито и пари во комбинацијата, сепак, он за завршена година со одличен успех, добива кола, мотор, одмор на Бахамите.
Секако е добар мотив, ама со знаењето можеш да просперираш, да си ги приуштиш понатака тие работи. Секако и стрплењем ќе ти треба, ама секој успех е заснован на доготраен труд. Барем во нормални држави, ама има и овде паметни дечки, добро ситуирани.

Quote
Верувај, не е системот со големи паузи меѓу часови, тоа што почнуваат од 10 во школо, што имаат помал број на часови неделно во школо, нема оценување се до 15 години... верувај, нема никаква врска со тоа
. Нема истражувано за циклусите на спиење кога е најдобро, предлагам да истражиме подобро, или да се јави некој по компетентен.

Quote
Да, на родителите им е апсолутно јасно дека станува збор за класни разлики и дека „што е, тука е... не си роден сине со златна лажичка во устата :-\
јбг, но родителите треба да помогнат детето да го извади својот максимум, исто и педагозите треба да помогнат да го оствари својот потенцијал. Затоа има смисла да не се оценува до 15 години, а за награда и за казна сигурно имаат по софицтицирани методи. Ај еве кажи ми, за нешто што си бил прв во класот, кое било чувството ? Има поголема награда и стимун ?

Quote
Вика „јас се имам откажано од факултет, еве сега водам YT канал, она што сакав да го правам отсекогаш и што ми фали :)“... ај размисли малку... што ако поради X причини, дечково мора да копа ровови за да преживее? Ма не да ќе падне во депресија... нема да знае што да прави сам со себе... е сега, од друга страна, ако продолжел да студира, ќе свател колку тешко се стига до нешто што, можеби и не сакаш да го правиш, па нема да ти биде толку тешко и ако копаш ровови, ќе си кажеш „пфф, јас факс завршив, па ова па ;)... ќе издржам, ќе има крај и ова ;)“. Поентата ми е - секое искуство, и добро, и лошо, те кали како човек и карактер. Ако имаш само добри искуства и ако ги заобиколуваш тешките, многу нормално е дека нема да знаеш што да правиш ако нешто навистина лошо ти се случи во животот... а дека може, да, апсолутно дека може, особено во капиталистички економски систем.
е добро де, и тие што не завршиле факс, не значи дека не поминале низ нешто теко, значи поентата на општеството е да го работиш тоа што си најефикасен, а ако мора, ќе работиш тоа што мора, но се до тогаш зошто да не го работиш тоа што сакаш, т.е. да немаш можност.
До некаде ако гледаме така, порано морале да знаат да ловат со голи раце или примитивни орудија, сега да не пуштит чојк в дивина за 12 саарти ќе изгиниме :D


Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12890
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Инаку, веруј дека учат деца шаблонски на памет.

Над 90%, да, нема збор ;)... затоа е и поставен системот онака како што е поставен, т.е да одговара за над 90% од популацијата (децата). Да, има исклучоци, деца кои се навистина надарени, но тоа не се грото... е да, за нив образовниот систем е досаден, но јас барем лично сметам дека мора да го поминат онаков каков што е. Да, ќе фаќаат кривини кога ќе можат (и јас имам фаќано ;)), ама генерално, да го поминат за да сватат дека не се што сакаат, кога они сакаат, може да прават. Животот е полн со работи кои ги правиме, а не сакаме да ги правиме. Сега моментално го имаме тој проблем. Пример, војската никогаш не требаше да се укине. Зошто? Ај еве, вака, најреално, кој сака да оди во војска :D? Никој :D. Да, на крај имаш убави спомени (најчесто), но, најискрено, не знаеш што ќе начекаш... може и за никаде цимери и вод да имаш и многу лошо да си поминеш... но, и тоа е дел од животот :). Тоа треба децата да го сватат уште кога се мали - многу често се прават работи кои не сакаш да ги правиш. Но, и тој дел/период од животот ќе помине, па ќе почнеш да правиш се повеќе и повеќе од она што ти сакаш да го правиш :) ;). И на тој период ќе му дојде крај, ќе има премрежја, ќе има проблеми, нема пак да можеш колку што сакаш да го правиш она што сакаш, ама и тоа ќе има крај :). Животот е падни стани. Ај размисли, зошто сега има толку многу депресии меѓу децава и младиве? Голем дел е од премногу користење на технологија и социјални мрежи (се споредуваат со многу побогати и подобро стоечки дечиња од нив), но дел е и од ова: „Мамо, сакам ова.“, „Нема проблем сине :), сега, не сакам нешто да ти недостасува :).“. Верувај, ова е ОГРОМЕН проблем со денешниве родители. Растеле во транзиција, они малце имале или живееле со парче леб и маргарин и сега „моето дете ќе има се што јас не сум имала“ ::). Ова е дефинитивно погрешен начин за растење на деца. Во екс социјалистички/комунистички држави, ова е голем проблем. Транзицијата направи многу лоша услуга на многу денешни деца... размазени, разгалени, до бесвест ::).

да, за тоа се слагаме. Ене ги кинезине (травестити) пример, мерки ова она, и без вакцини се отарасија ( добро не скроз, ама под контола е) од короништено, ама немат кај ними чип ределе во маската, дистанцата била излишна не знам ти што, во ред сите ко војници со маски и драстично се намали бројката.

Токму така ;). Кинезите најмалку настрадаа од целата корона криза ;). Да, имаше жртви, ама ни оддалеку толку многу како во многу други капиталистички држави и одговорот е многу прост. Капитализам ти дава слобода да размислуваш и правиш како што ти сакаш. Во комунизам... ма ќе правиш како што ќе ти кажам јас и крај, нема што многу ти да размислуваш и пала*удиш.

Слични работи важат и за во школите. Не може кога на детето му текне да се појави на час или ако оно не сакало денеска да учи, да му се прости туку така и као „ај, утре ќе научиш, не е проблем“ ::). Мора да знае дека ќе има казна ако нема научено... лоша оценка, па ако сакаш, ќе имаш шанса да поправиш, но ако не сакаш... извини, али ќе ти остане лошата оценка. Ова се први чекори кон осамостојување на децата, да сватат дека некој ден ќе бидат одговорни сами за себе. Од што голем дел од децата ги гледаа како бисери на дланка некои наши родители, ден денеска имаме „деца“ кои и на 35, 40 години уште живеат со нивните, играат игрици 80% од денот, ништо не работат (вечен изговор, платата е ниска ::)), по 130, 140, 150 кила дигнале, по цел ден нешто грицкаат и јадат, ќе се прошетаат низ маало навечер и мрчат за политика ::)... верувал или не, има многу многу голем број на вакви паразити. Ама зошто се има ова случено? Одговорот е многу прост. Овие луѓе не биле деца во периодот на подем на социјалните медиуми... не, тие беа деца за време на транзицијата, но што се случи, нивните родители им фаќаа врски во школо за се живо и диво „зошто моето дете да се мачи, ене го Никола, син му на кардиологон, он така си проаѓа ;)“, арно ама, забораваат една многу важна работа - татко му на Никола е кардиолог на клиника и ако неговиот син некогаш западне во проблеми или стане ваков, он многу лесно може да го „одржува на вода“, дури и ако не работи ништо, по цел ден игра, итн. Но, за разлика од татко му на Никола (кардилогот), ти си, пример, дреар во Коце Металец ::). Епа извини, ама не можеш да се мериш со него... и затоа син ти сега е неспособен, а ти си патиш... па и син ти си пати, ама не знае... тебе те цеди и финансиски и нервно, ама сега... малку доцна е за корекции, нели ::).

Затоа треба да се инсистира на овие работи додека се децата мали, после многу тешко се корегираат овие работи :-\.

Зависи од повеќе фактори, да најдеш добра книга, да ти е ок професорот итн. Значи на тинајџер што го манало семето в гла треба малце по педагошки да му се понашаш, а не „кој сум јас“.

Пристапот е веќе сосема друга тема. Да, се сложувам дека веќе скоро и да нема добри професори, ама и нив им се врзани рацете до одреден аспект. Еве, порано ние добивавме педагошки кецови (си галамел на час, марш надвор, имаш кец)... епа... веќе не смеат да го прават тоа :-\. Еден кец, втор кец, трет кец... на крајот и родителот ќе дознае и (ако е добар родител) ќе отиде да направи муабет со класниот/класната „што е работава ???“ и се разбира, на крај, дојде дома и да седне муабет да направи со детето, да види што е проблемот, дали се само хормони во прашање, дали е можеби само период, дали си има некој проблем детето т.е. дали можеби нешто тешко му е, љубомори на Марјан за новите патики, што и да е. Поентата ми е, тие беа едни од многуте алармирачки системи (педагошките кецови) кои им беа скратени на професорите и од основно и од средно... и... да бидам искрен, ги гледам, голем дел од нив изгубија и желба да се справуваат со децата. Кај имаат гомила административна работа (заведи online како одел часот, што сте правеле, како сте правеле, ова она, и ова го правиш за секој час, заведуваш и оценки, и вака и онака), кај не смеат да ставаат веќе никакви педагошки мери, не смеат да бркаат од час поради непослушност и немирност (скратување на правото на образование на детето ::)), не смеат да им свикаат (агресија врз деца ::)), не смеат ова, не смеат она... епа извини, и јас ќе работам колку да работам, да земам плата и толку.

Искрено, не ги обвинувам премногу професорите. Они аплериаа дека укинувањето на овие педагошки мерки дека ќе биде многу лош потег, никој не ги слушаше. Не секое дете е разбрано, не секое дете е во иста фаза на развојот, не секое реагира исто на исти дразби, информации, добри/лоши искуства, итн. Затоа и постоеја овие работи, како контролен механизам, за да се заинтересира и родителот за моменталната состојба на детето, која, ете, можеби не ја забележал... преотовареност со обврски, финансиски проблеми... X причини, не е ни важно која е, но ете, му се лизнало ова на родителот :-\... луѓе сме, на секој може да му се случи, но ова се важни алармантни системи, прво, поради тоа што, ако сака да ја поправи оценката, значи дека детето мора да се „уозбили“ (да биде мирно, да седне да научи... најверојатно, тој период додека учи за некој предмет по кој добил педагошки кец, ќе му го тргне мозокот од новите патики на марјан :), или можеби ќе развие интерес за предметот, кој знае :)), родителот ќе мора поредовно да го проверува неговиот напредок, што значи дека ќе биде по поголема контрола од родителот, што значи дека помалку глупости ќе може да прави, нели, итн. ;). Не функционира телефонски повик со само „знаете, вашето дете е веќе подолг период многу немирно на часовите“... не е доволно алармантно... од оценките зависи дали ќе може да продолжи детето понатаму да се школува или не (мада... веќе не, така да, и овој план може да падне во вода, но... нејсе, може да се проба, ако не повеќе, барем тоа :P :D), што може да биде сватено прилично сериозно и од страната на родителот, и од страната на детето... и затоа ваквите видови на алармантни механизми се многу добри и даваат доволно (не премногу, се разбира) „стрес“ на правилното место - родителите и детето ;).

Природно, секој систем се стреми кон мирување, па и ние :) Ама затоа некој повозрасен треба да ти ги објани работите ако те гледа дека си мрза. Инаку еве тебе да ти идат месечно по 3000 еу од небо, мислиш дека исто ќе ти се ојт на работа, исто креативен ќе бидиш? не дека цел ден дома ќе седиш, ама ко ќе ти се спиет, ќе си речиш, ај да си легна, за на работа нека ми скратат двеница...

Природно, секој систем се стреми да ја здржи состојбата во која е... без разлика дали е мирување или не ;). Придвижи тело во безводушен безгравитациски простор, тоа тело ќе се стреми да се движи вечно ;).

Затоа има луѓе како мене... треба малце само да се бутнам себеси или некој друг да ме бутне ;D ;D ;D.

А и да ми паѓаат од небо 3000 евра месечно, прво, тоа нема да трае вечно (ништо не е вечно ;)), второ, не, нема да можам само да седам дома. Ќе си одам на работа. Јас сакам да работам, ама јас така бев учен уште како дете, работата го обликува човекот, поентата е да се помачиш, а не да седиш и да траеш ;). Да бидам искрен, не е само воспитувањето во прашање и карактерот е. Не сум човек кој може да седи мирен... да, можам... определено време... најчесто максимум две или три недели, потоа веќе морам да земам нешто да работам, едноставно не ми се седи :D. И верувај, да, исто креативен ќе бидам, парите немаат врска со креативноста ;). Можно е по фушерајски да направам нешто, ако не сум доволно платен за тоа, што не значи дека не ми дошла подобра и по креативна идеја како тоа да го направам :D... но, колку пари, толку музика ;D.

и обратно, некој што е полн со знаење го заболе какви патики носел, еве да кинисаме сами од себе, гледаш некој со патики од 300 еу, и го гледаш дечкиов од
Fermilab (канал на yt), на кој би му се восхитувал повеќе ?

Јас и ти сме возрасни... правиме муабет за деца ;). И јас и ти знаеме дека децата знаат да гледаат многу површно на работите... а и логично е :D. Прво, немаат онолку информации колку што имаме јас и ти на располагање, второ, немаат доволно IQ (сеуште барем) за да ги примат и сватат тие информации, трето, дури и ако имаат, тоа не го менува фактот дека сите останати другарчиња му завидуваат на Никола за новите патики... а децата не се индивидуалисти како возрасните, децата сакаат да се вклопат во друштвото, да бидат пријатели со нивните врсници, а не да се одвојуваат ;). Да, можеби јас и ти сакаме да го правиме тоа, ама ние сме возразни и оформени личности... како дете, сигурно не си го сакал тоа, си сакал само да вклопиш ;). Јас го имав тој проблем, не можев да се вклопам, и да, тоа ми остави последици на краток рок (барем така се надевам :P :D), но не значи дека ми беше сеедно... едноставно, не можев да се пронајдам со врсниците и нивните интереси, и да, ме фрустрираше тоа... и затоа, грото од времето кога бев основно, го поминував сам, или во работилница, или читав книги. Средно е веќе друг муабет, тогаш станав сосема подруга личност, но основно... да, да бидам искрен, релативно лош период ми беше во животот... но, и тоа помина :). Она за што правам муабет, има такви периоди во животот, те калат како личност и карактер, мораш да ги поминеш, дури и ако си дете ;). Се разбира, важна е и помошта и поддршката и од родителите, пресудна дури, но... ако имаш такво дете, малку чудак и ексцентрик (во позитивна смисла)... тоа е тоа, немаш како да му помогнеш многу, биди тука до него, муабет, вицови, зезанции, ова она, ќе му бидеш најдобар пријтел некое време, ама после тоа, ќе се пронајде себеси, сите на крај се пронаоѓаат, со адекватна поддршка од родителите, се разбира ;).

а кој ќе научи повеќе? Што е повредно? Што не значи дека некој ако имат пари не е способен да научи :D

Не значи дека е неспособен ;). Поентата ми беше ако работата е апла очигледна - Никола ништо не учи, а пак на крај поминува со сите 5-ки ::)... апла е јасна ситуацијата ;).

Секако е добар мотив, ама со знаењето можеш да просперираш, да си ги приуштиш понатака тие работи. Секако и стрплењем ќе ти треба, ама секој успех е заснован на доготраен труд. Барем во нормални држави, ама има и овде паметни дечки, добро ситуирани.

Кога си дете, не гледаш така на работите, по површно гледаш... веќе пишав, немаш ни IQ, ни доволно информации, ни доволно животно искуство за да можеш да гледаш толку долгорочно ;). Да, ова можеби ќе ти го предочат родителите, ама тоа не значи дека секое дете ќе го свати... некои да, некои не, некои ќе имаат многу лоша реакција, некои ќе ги смири овој факт... не сите деца се исти ;).

И искрен да бидам, и тука да си роден, ако се трудиш, ако не повеќе, барем ќе киднеш од тука ;). Имаш и ситуации во кои не можеш, но тоа е тоа... такви карти ти има поделено животот... никој не е виновен, едноставно... карма :D... тоа е тоа :D.

Нема истражувано за циклусите на спиење кога е најдобро, предлагам да истражиме подобро, или да се јави некој по компетентен.

::)... порано, децата ги станувале во 5 сабајле за молзење на кравите... и гледам, сите тие деца сега се со ментални проблеми ;D ;D ;D.

Деца се, треба да се научат на дисциплина, кога се легнува, кога се станува ;). Нормално дека ако легне во 12, 1 по полноќ дека нема да може да стане во 7 сабајле ;D.

Плус... ај да бидеме најискрени, тинејџери кога бевме, дали спиевме се на се 6, 7 саати во вечер... а и логично е, се друго е поинтересно од спиење :D. Девојки, дружење, журки, проци ;D. Имало вечери, директно од журка на школо сум одел во сабота (кога сме одработувале нешто :P :D)... и? Што ми фали ;D. Да, спиев на часови, ама па сите го прват тоа од време на време и ништо страшно не е... и не е само поради тоа што навистина ти се спие, некој да ти рече тогаш „брат, ај да идеме надвор да земеме по некое пиво“, одма ќе рипнеш ;)... туку муабетот е дека си на час, а не сакаш да си, досадно ти е, тебе крв ти врие, а ти мораш на школо да си :P :D.

јбг, но родителите треба да помогнат детето да го извади својот максимум, исто и педагозите треба да помогнат да го оствари својот потенцијал. Затоа има смисла да не се оценува до 15 години, а за награда и за казна сигурно имаат по софицтицирани методи. Ај еве кажи ми, за нешто што си бил прв во класот, кое било чувството ? Има поголема награда и стимун ?

За награда и казна, само класичните методи функционираат кај децата и ништо друго. Некој убав ден, ако рипнеме на еволуциската скала, можеби и нешто друго ќе функционира. Моментално, не... а и далеку од тоа дека сме пред еволуциски скок ::)... што може да се види од се што се случува околу нас, од природата, до политката ::).

За ништо не сум бил прв во класот... секогаш правев онолку колку што е доволно за да поминам одличен за да си ослободам време за другите поинтересни вон-школски активности ;). Одев на натпревари во средно, ама никогаш не правев прво место (намерно, не дека не можев ;))... бидејќи тоа значеше дека ќе требаше да одам на меѓународен, што значи дека навистина ќе треба да седнам да учам ;D, а не само да се за*бавам неколку саати пред натпреварот со задачи ;D, а двете недели дадени за спремање пред натпреварот да ги поминам во пијанчење, забави, журки и други начини на безделничњење ;D ;D ;D. Вадиш второ место, трето место, доволно колку да му донесеш диплома на школото и да те почитуваат професорите и да ти попуштаат за оценки, но не доволно за меѓународен ;D.

е добро де, и тие што не завршиле факс, не значи дека не поминале низ нешто теко, значи поентата на општеството е да го работиш тоа што си најефикасен, а ако мора, ќе работиш тоа што мора, но се до тогаш зошто да не го работиш тоа што сакаш, т.е. да немаш можност.

Не се разбираме, поентата ми беше друга... си почнал нешто? Па... редно е да го завршиш, нели, колку и да е тешко или да не ти е ќеиф што го учиш ;). Добро, да, има и оправдани причини, пример, си мислел дека ќе ти биде навистина интересно она што го студираш, ама после некое време, дури и одбивно ти станува :-\. Да, се сложувам дека ова е добра причина, ама само „епа тешко е“... извини, ама барем според мене, не, не е доволно добра причина.

А и поентата околу YT каналите и сите останати кои заработуваат од куцање код, генерирање на мултимедијална содржина или било што друго што моментално носи многу пари... ОК, прави си го тоа, никој не рече дека не треба, ама имаш ли backup план ако некој ден се ова падне во вода? Верувај, од она што имам правено муабети со луѓе кои го работат ова, најчесто немаат. Еве, другар еден, монтираше клипови за 11 YT канали во време на корона... и му одеше ТОП :). Ама... за време на корона ::)... кога луѓево беа затворени по дома и не знаеја што да прават, па киснеа со саати online по социјални мрежи и YT... еве, сега, катастрофа му е :-\. Откажа скоро се од тоа, само еден YT канал моментално води, имаше 3-ца што работеа за него (монтираа, освен он), сега, не може ни за него пари да извади, а камо ли да ги плати тие 3-ца. Поентата ми е околу овие начини на заработка. Добро е што те бива за монтажа, што убава пара вадиш од тоа, ама имаш ли backup план ако се тоа падне во вода... епа другаров, немаше... а го имав предупредено „брат, ќе видиш, ќе падне гледаност, корона е сега, немој да се потпираш на тоа“, ми вика „не бе брат, тек сега ги разработивме, ќе видиш, после, се ќе оди како подмачкано ;)“... и... пак на крај испадна моето... не дека сакав така да е, баш ќе ми беше мило ако беше во право, ама знаев дека нема да биде... на луѓево веќе им спизди да седат дома сами со телефоните и лаптопите во рака, ние сме социјални суштества, сакаме да сме меѓу други како нас, сакаме да се дружиме, да се движиме, да комуницираме во реалност, а не само online... да, за брза комуникација, и телефон и video calls се супер, но најреално, не заменуваат комуникација во реалност... и тоа се случи... луѓе почнаа да излегуваат, попуштија меркиве, и падна гледаност на каналите... 9 ги затворија, 1 не го води веќе он, го водат самиве дечки кои го плаќаат него и на другаров му остана да монтира само за 1 YT канал.

Поентата ми е, убаво да се бафташ со модерни технологии и да заработуваш на начин на кој твоите татковци и дедовци не ни сонувале дека може да се заработи :D... но, секогаш, имај си backup план ;). Што би правел ако буквално се ова би пропаднало преку ноќ... е сега, ако имаш факс, сепак, можеш повисоко да се пласираш на сакалата на трудот... кај и да си, важи ова правило... а дечково се откажал и се концентрирал на YT каналот... тоа само ми кажува дека генерално земено, спремен е да ризикува многу... што е добро, кога си сам... а што ако некој ден имаш фамилија? Мислиш дека тоа ќе им се допаѓа на жена ти? А и на децата? Ако некој ден се ставиш на некоја коцка (некој план што само ти го разбираш) и, скраја да е, изгубиш се на тоа ???? Не, се разбира дека нема да им биде сеедно.

Јас лично, би се водел по таа логика... ти работи си што ќе си работиш online, што и да е, но имај си некое знаење кое е од real world jobs, работа која најверојатно, никогаш нема да ја снема како работна позиција ;). Ако можеш да имаш и 2, 3, 4, 5, 10 такви вештини, уште подобро, најверојатно никогаш нема да останеш без леб барем, но и една ако е, сепак, имај ја ;)... немој да мислиш дека побарувачката за определен тип на online jobs дека вечно ќе биде голема... сега е... интернетот е многу променлива работа... денеска нешто е in, утре веќе на никој не му е гајле за тоа... така да, јас лично не би ставил се во една кошница и да се „коцкам“ на „мојот неверојатен успех на YT каналот“... и да е најдобар канал било кога на YT, тоа не значи дека ќе стане славен и дека ќе има доста заработка од кликови... се има случено тоа и претходно многу многу пати... имам видено многу YT канали кои со години немаат ставено нов материјал, а се одлични канали, со секакви интересни туторијали... едноставно, не фатиле „бран“ и... тоа е тоа... оставени се така да стојат :-\... жално, ама тоа е, не успеваат сите, всушност, многу малку успеваат :-\.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12890
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Инаку, околу видеото, има уште поедноставен метод за пресметка на Pi, исто така измислен од Њутн ;). Се интегрира по функцијата која ja опишува единечната кружница (куржница со радиус 1) (f(x))2 + x 2 = 1 и ја добиваш површината на кружницата, што знаеме дека е еднаква на Pi кај единечна кружница, бидејќи радиусот r =1 ;). Не мораш да интегрираш од -1 до 1, ниту пак да ги земеш во предвид негативните вредности, доволно е да интегрираш од 0 до 1 и добиваш вредност на површина од четвртина кружница (Pi/4), множиш тоа со 4 и добиваш вредност на Pi :).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6340
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Дали некој знае како може два исти електролитски кондензатори (исто uF, волтажа и температура) а сепак физички едниот да е помал од другиот? Дали тоа е нормално или помалиот е фушерај?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline dr-mr

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 775
 • Gender: Male
Незнам како мислиш дали е тоа нормално?
Се произведуваат/продаваат кондензатори со ист капацитет и рабитен напон а со различни димензии.
Димензиите зависат  од производителот, сериата на кондензатори, намената а и другите карактеристики како ESR и ESL.
Постарите кондензатори се често поголеми од модерните еквиваленти.
Доколку еден кондензатор е помал од друг не значи тоа дека помалиот е фалсификат. Доколку разликите не се драстично големи и нелогични, како кондензатор од 10000uf и 50V  е со исти/помали димензии како кондензатор од 100uf 25V.
Според Производителот и серијата на кондензаторот можеш во datasheet да видиш кој кондензатор колкави димензии треба да има за  одредена вредност.
Скоро сите производители  имаат datasheet за кондензаторите.
Сепак се ВРТИ !!!

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 4075
 • Gender: Male
за поголеми разлики , секако за 2мм очекувано е да има разлика од пред 15 години, но колку ќе траат едниот или другиот, квалитет на алуминиум, на електролит...