Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
Напојувања / Re: Помош околу трафо од Technics SU-7700k
« Last post by ace1903 on 27.11.2023, Monday, 17:15:49 »
Трафото секако ќе ти работи бидејки +-20V не прават забележлива разлика на квалитетот и квантитетот на звукот.
Битно е крајот на едната намотка да биде поврзан со почетокот на втората.
Обично на шемите се става точка која го означува почетокот на намотката.
Имаш повеќе опции. Едната е да и веруваш на шемата и боите. Втората е  со предложениот метод со трансформатор.
Трета опција е да провериш со индуктивитет метер. Последната што ми текнува е да пробаш со светилка во серија со примарот
да ги измериш секундарните напони за да си сигурен дека намотикте се сериски поврзани.
2
Сè останато / Re: Батерија за рачен циркулар
« Last post by MKD-Boy on 27.11.2023, Monday, 13:18:52 »
Ке пробам директно, да го пуштам да работи..ако работи така, тогаш бмс ке користи самостојно за полнењето..а искористувањето на батеријата да оди директно без користење на бмс.. е сега незнам дали ке функционира, да направам некој мал склоп доколку дојде до прегревање на батеријата да ја исклучи..
3
Напојувања / Re: Помош околу трафо од Technics SU-7700k
« Last post by dr-mr on 27.11.2023, Monday, 01:04:53 »
И јас мислев нешто слично на тоа само што сакав да црвената и кафеавата да ги спојам, а да пуштам струја низ плава и жолта. Но ќе почекам уште некој предлог.

Колку што разбрав од шемата, доколку ги поврзеш така жиците трафото ке биде поврзано за 230в, според шемата трафото е наменето за 110в, 120в, 220в, и 240в. Незнам дали би правело проблем докколку трафото е поврзано за 230в
Јас би ги поврзал црната и портокаловата заедно и би пуштил 220в помеѓу плавата и кафеавата или 240в помеѓу црвената и жолтата.
4
И јас мислев нешто слично на тоа само што сакав да црвената и кафеавата да ги спојам, а да пуштам струја низ плава и жолта. Но ќе почекам уште некој предлог.
5
Сè останато / Re: Батерија за рачен циркулар
« Last post by dr-mr on 26.11.2023, Sunday, 23:13:36 »
Имам и јас Парксајд циркулар на 18в, сега ја отворив батеријата. Внатре има стандардни 18650 - Li-ion 3.7в 1500ма келии.
Можно е BMS кај тебе да прави проблеми, да ја ограничува струјата која  келиите може да ја испорачаат наеднаш.
Можеш да пробаш на кратко без BMS дали ќе проработи циркуларот.
6
Сè останато / Re: Батерија за рачен циркулар
« Last post by MKD-Boy on 26.11.2023, Sunday, 18:11:30 »
За да понудиме помош секогаш ни требаат прецизни информации во вид на бројки.
Има ли циркуларот некаква информација за моќност или за струја?

Од 18650 келии од лаптоп без проблем можеш да извадиш и до 5А струја или од 5 келии негде 100вати моментална моќност.
Дали циркуларот со 100вати ќе може да исече  нешто е дискутабилно.
Обично рачни циркулари користат многу повеќе келии за да добијат 48В или 60Волти.

Претпоставувавм дека BMS плочката има многу низок струен лимит. 
Втора работа, циркуларите обично за да бидат употребливи треба да имаат висок број вртежи што пак се коси со употребата на мотор со четкички.
Претпоставувам дека се работи за кинеска играчка наречена циркулар.

Можеби и келиите што мислиш дека се исправни и не се така исправни. Дали измери колкав напон даваат под некој пристоен товар?

Затоа стави тука слики и информации за циркуларот и BMS плочката па ќе видиме дали може да се прилагодат за да добиеш пристојна алатка за работа. 
Парксајд е циркуларот. (Работи добро со 18в 1.7а nicad батерија, ама пошо е стара и ослабена, многу брзо,,паѓа" батеријата.
Ке сликнам денес или утре.. инаку ги проверив келиите добри се, бмс плочката е од АлиШит, пишуваше 18в(21в) /15а.. што мислам дека е во ред.
Незнам колку е добро и сигурно да пробам со извод дирек од +/- на склопот келии, а бмс да користи само за полнење..
7
Сè останато / Re: Батерија за рачен циркулар
« Last post by dr-mr on 26.11.2023, Sunday, 16:36:27 »
На колку волти работи моторчето можеби 18/19в не му се доволни, дали е исправно моторчето?
Дали се исправни батериите, дали можат да го дадат тоа што го пишува на нив или не, ако се стари користени батерии највероватно не.
Кои се карактеристиките на BMS дали е соодветна за тие келии.
8
Сè останато / Re: Батерија за рачен циркулар
« Last post by ace1903 on 26.11.2023, Sunday, 15:48:21 »
За да понудиме помош секогаш ни требаат прецизни информации во вид на бројки.
Има ли циркуларот некаква информација за моќност или за струја?

Од 18650 келии од лаптоп без проблем можеш да извадиш и до 5А струја или од 5 келии негде 100вати моментална моќност.
Дали циркуларот со 100вати ќе може да исече  нешто е дискутабилно.
Обично рачни циркулари користат многу повеќе келии за да добијат 48В или 60Волти.

Претпоставувавм дека BMS плочката има многу низок струен лимит. 
Втора работа, циркуларите обично за да бидат употребливи треба да имаат висок број вртежи што пак се коси со употребата на мотор со четкички.
Претпоставувам дека се работи за кинеска играчка наречена циркулар.

Можеби и келиите што мислиш дека се исправни и не се така исправни. Дали измери колкав напон даваат под некој пристоен товар?

Затоа стави тука слики и информации за циркуларот и BMS плочката па ќе видиме дали може да се прилагодат за да добиеш пристојна алатка за работа. 
9
Напојувања / Re: Помош околу трафо од Technics SU-7700k
« Last post by ace1903 on 26.11.2023, Sunday, 15:28:45 »
Доколку некој не понуди попаметен одговор еве мој предлог
Најди ги двете портокалови жици од секундарот со мерење омски.
Земи некој помошен трансформатор на пример од 12В и приклучи го  на зелената и една портокалова жица.
Оргиналниот трансформатор има преносен однос 220/32 што е негде 7:1.
Ако приклучиш 12 волти на намотката од 32В тогаш целта ти  е да добиеш 84В со спојување жици.
Мојата логика е дека треба да ги споиш црвена и портокалова(од примарната страна) а помеѓу црна и жолта да измериш 84В
10
Сè останато / Re: Батерија за рачен циркулар
« Last post by MKD-Boy on 26.11.2023, Sunday, 15:20:13 »
Никој нема искуство околу тоа?!
Pages: [1] 2 3 ... 10