Кога водата ќе се загрее на 100 степени, почнува да испарува интензивно. Меурчињата се составени од водена пареа. Е сега најпрво се појавуваат од дното или на страните на тенџерето за тоа што тука има најмногу
места на нуклеација, (nucleation sites).
На дното и страните на тенџерето има мали нерамнини кои се микроскопски (не се гледаат со голо око), кои настануваат при изработката на тенџерето, негово оштетување (од мешање и сл.) Е сега околу овие мали нерамнини се формираат меурчињата од пареа и овие нерамнини се т.н. места на нуклеција.
Исто така самата вода од чешма не е перфектно чиста (не е дестилирана), туку има мали микроскопски честици од растворени материи и минерали, азбест
и сл. Овие честици исто така служат како места на нуклеација и поради ова меурчиња се јавуваат и во средината на садот во самата вода.
Дестилирана вода (екстремно чиста) во мазен сад (од стакло) може да ја загреете и над 100 степени без да зоврие:
http://en.wikipedia.org/wiki/Superheating
ова е поради тоа што нема нуклеациски места во водата и на садот.