Author Topic: Едно прашање  (Read 936 times)

Offline bicikle

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 4080
  • Gender: Male
Едно прашање
« Opened on 25.12.2010, Saturday, 01:04:27 »
Е ако знае некој од каде излагаат меурчињана во водана кога врие го часта 5 пива. Цел живот ме мачит то прашање.
Патем, за да не правам гужва на форумов, ќе ги замолам админиве да го избришат постов одкако ќе добијам одговор.

Offline DX-er

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 6340
  • Gender: Male
    • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Едно прашање
« Reply #1 on 25.12.2010, Saturday, 02:04:34 »
Интересно прашање :)
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline cekaj

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 276
  • Gender: Male
  • Електроничар за занимација
Одг: Едно прашање
« Reply #2 on 25.12.2010, Saturday, 03:00:07 »
Јас мислам дека поради тоа што под дејство на високата температура на грејачот, некои делови од водата брзо се претвораат во гас (испаруваат) и така се формираат тие меурчиња кои пукаат кога ќе дојдат во допир со воздухот.
„Електрониката да беше лесна, сите ќе беа електроничари..“

Offline bicikle

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 4080
  • Gender: Male
Одг: Едно прашање
« Reply #3 on 25.12.2010, Saturday, 03:21:30 »
e ama како се претвараат, т.е. ете имат 3,5кг кислород  на 100 литри вода, ама водата парее 100%... Пак пареана е вода со воздух, ама пак кај наогат воздух на дното од тенџерено...  т.е. поќе течности вријат не е сеамо водата али тоа ни е секојдневен пример..  :)

Offline SKOLS_OLD

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 2782
  • Gender: Male
Одг: Едно прашање
« Reply #4 on 25.12.2010, Saturday, 10:47:27 »
вриењето е процес на претварање на некоја течност во гас.Водата врие на точка од околу 100 целзусови степени.Кога ќе се постигне оваа температура,внатрешната структура на атомот на водата се распрснува т.е. водата е составена од кислород и 2 водорода,кога ќе се постигне температура од 100 степени целзусови овие два елемента ќе се раздовојат.Откако ќе се раздвојат тие мора некаде да отидат,поради тоа што се во гасовита форма и се полесни од воздухот тие ќе отидат нагоре.Тоа што те буни од каде има воздух на дното на тенџерето,тоа нема,има во самата молекула на водата. ;) ;D
Секогаш водата е H20 или кислород и 2 водорода.Има една финта:Пиеш вода како вол,а незнаеш што е H20. :P ;D ;D

Offline MarkoMK

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 1001
  • Gender: Male
Одг: Едно прашање
« Reply #5 on 25.12.2010, Saturday, 10:53:48 »
Пареата си е вода во гасовита агрегатна состојба (нема поделба на елементи) а меурчињата настануваат од топлината која е од долната страна на садот. Таа топлина претвара дел од долната вода во водена пареа, а таа пареа мора да се качи нагоре (полесна е) и се качува во вид на меур кој потоа излегува на воздух.  ;)
Life is too short to remove USB safely ..

Offline ivica.s

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 369
  • Gender: Male
  • RF Guru
    • Регистрирај се и заработи на envato.com
Одг: Едно прашање
« Reply #6 on 25.12.2010, Saturday, 11:55:32 (Edited 25.12.2010, Saturday, 12:06:48) »
Кога водата ќе се загрее на 100 степени, почнува да испарува интензивно. Меурчињата се составени од водена пареа. Е сега најпрво се појавуваат од дното или на страните на тенџерето за тоа што тука има најмногу места на нуклеација, (nucleation sites).

На дното и страните на тенџерето има мали нерамнини кои се микроскопски (не се гледаат со голо око), кои настануваат при изработката на тенџерето, негово оштетување (од мешање и сл.) Е сега околу овие мали нерамнини се формираат меурчињата од пареа и овие нерамнини се т.н. места на нуклеција.

Исто така самата вода од чешма не е перфектно чиста (не е дестилирана), туку има мали микроскопски честици од растворени материи и минерали, азбест ;D   и сл. Овие честици исто така служат како места на нуклеација и поради ова меурчиња се јавуваат и во средината на садот во самата вода.

Дестилирана вода (екстремно чиста) во мазен сад (од стакло) може да ја загреете и над 100 степени без да зоврие:

 
Code: [Select]
http://en.wikipedia.org/wiki/Superheating  

ова е поради тоа што нема нуклеациски места во водата и на садот.

Offline Bojan

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 3235
  • Gender: Male
  • Turn it ON and keep it ON
Одг: Едно прашање
« Reply #7 on 25.12.2010, Saturday, 13:59:03 »
ова нема врска со прашањето што го има поставено точакот, ама пак се однесува за вода и многу луѓе не го знаат ова....вода врие на 100 степени целзиусови само на 0 надморска височина, како се зголемува височината односно се намалува притисокот, температурата на вриење на водата се намалува за 3,4 степени на 1000 метри.... и може да се направи вода да врие на собна температура....
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline cekaj

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 276
  • Gender: Male
  • Електроничар за занимација
Одг: Едно прашање
« Reply #8 on 25.12.2010, Saturday, 14:33:51 »
^Точно, на тој принцип работи експрес лонецот  ;)
„Електрониката да беше лесна, сите ќе беа електроничари..“

Offline ivica.s

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 369
  • Gender: Male
  • RF Guru
    • Регистрирај се и заработи на envato.com
Одг: Едно прашање
« Reply #9 on 25.12.2010, Saturday, 17:17:26 »
Јас не негирам дека температурата на вриење зависи од притисокот, btw  го знам тоа одамна.  :)

Точакот праша од каде излегуваат меурчињата кога водата врие, и јас објаснив дека потекнуваат од овие нуклеациски места (nucleation sites).

Offline bicikle

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 4080
  • Gender: Male
Одг: Едно прашање
« Reply #10 on 25.12.2010, Saturday, 17:29:50 »
прво фала на одговорите, имате по 5 пива сите од мене  :)
Значи меурчињата во водата се 100% вода-во дестилирана вода ?