Си имал среќа што е огноотпорно инаку пепел ќе си го направел
Хм... што знам... претходно сечев класично стакло, па немав таков проблем
. Искрен да бидам, со класичното стакло поспоро одеше, ама претпоставував поради дебелината (шприцот не е толку дебел)
.
Ај баш ќе сликам или снимам нареден пат кога ќе сечам стакло, баш ме интересира кое е вашето искуство
.
Поентата е да не го прегрееш и да не стискаш многу, значи некоја умерена брзина, ама тоа не значи како да бушиш метал, т.е. може и полека но нема гајле и за брзо бушење ако има добро ладење.
Ова го сватив, конкретно за стискањето... не дека го скршив стаклото, едноставно ако стиснеш, лета парче, не прашина
(среќа не се случи поголема грешка
).
А зошто па да не го прегреам? Нели некако тоа е поентата, да се „омекне“ за да може полесно да се сече
. На голема брзина се прегрева
... би требало подобро да се сече, нели
.
Организмот може да ги разложи дрвото и железото, но стаклото нема да го разложи па може да дојде до воспалување и разни компликации. Секако дека е добро да се заштитиме и од дрвена и метална прашина,и таја е опасна, но во мали количини ќе се снајде организмот.
Претпоставував дека е оваа причината
. Дрво, јадеме (генерално земено, голем дел од зеленчукот е некој вид на дрво или корен
), метал во крвта има, значи организмот знае како да се снајде со метал, ама да... стакло во нас нема
.
Алуминиумот е интересен... за бакарот, знам дека во крвта има, ама за алуминиум не знам
.
А да, Google знае се
.
https://en.wikipedia.org/wiki/Aluminium
Most aluminium consumed will leave the body in feces; the small part of it that enters the body, will be excreted via urine. Aluminium that does stay in the body is accumulated in, above all, bone; and apart from that, in brain, liver, and kidney.