Author Topic: Бројач на шишиња на производна лента  (Read 2721 times)

Offline Ljupcho

 • Нов член
 • *
 • Posts: 7
Бројач на шишиња на производна лента
« Opened on 01.03.2010, Monday, 19:15:15 (Edited 01.03.2010, Monday, 19:50:08) »
Здраво!
Јас сум нов член овде,и имам еден проблем од дигиталната електроника.
Впрочем ми треба дигитален склоп во кој ќе се симулира броење на шишиња на подвижна лента.
Склопот треба да ги има следниве команди:
-Reset-односно бриши бројач;
-Start-команда за започнување со броење;
-Stop-команда за стопирање на броењето;
-Send-команда за испраќање на моменталниот број во бројачот(сериски) на сериски влез на PC со брзина од 9600 бода.Додека трае испраќањето треба да свети сигнална сијаличка.
Шемата треба да се изработи во EWB 512, и во Lab Wiev 7.
Значи ми треба шема без микроконтролер само со основните елементи од EWB 512.
Ако некој има ваква шема ве молам да ја испратите,или ако некој може да помогни на било кој начин нека ми испрати e-mail.
Ова ми е потребно за семинарска работа на факултет.
Однапред благодарам


Споено мислење: 01.03.2010, Monday, 19:50:08
п.с.
Заборавив да напоменам дека треба да има дисплеј кој ќе прикажува од 0000-9999.

Offline Aleks

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 269
 • Gender: Male
А да почнеше да правиш нешто и тука да ти потпомогневме ?

Извини, но зошто си се запишал на факс кога семинарските неможеш да си ги направиш?
I reject your reality and substitute my own.

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5328
 • Gender: Male
  • Македонски форум за електроника
Ај за броењето ќе се најди нешто
ама како сакаш да изведиш за да се комуницира со компјутерот ??
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила.Почитувај ги куќните правила!

Offline Ljupcho

 • Нов член
 • *
 • Posts: 7
Е па околу комуникацијата со PC мислев некако да се изведи со помош на SISO или со PISO кола бидејќи се работи за сериско поврзување.

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5328
 • Gender: Male
  • Македонски форум за електроника
какви се тие кола па сега ?
инаку треба да размислиш малку и за софтверот
јас можам да ти помогнам околу аналогниот дел
односно сензорите и бројачот

е сега бројачот има за ресет, амапа нема за стоп и старт, значи при секој сигнал на сензорите ќе ти пиши по една бројка ;D, за стоп старт прекинувач и да се запира ццела лента ;D
можност за колку сакаш дисплеи ( неограничено) проста шема кој а 100% работи ( лично од мене испробана ) се работи за бројач за импулси базиран на CD4026
( шема и кратко инфо http://elektronika-mk.net/index.php?topic=197.0 )
наместото на влезот за импулси ќе има неекој сензор или оптокаплер или некако поинаку кој ќе пиши
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила.Почитувај ги куќните правила!

Offline Ljupcho

 • Нов член
 • *
 • Posts: 7
Одг: Бројач на шишиња на производна лента
« Reply #5 on 01.03.2010, Monday, 23:37:07 (Edited 02.03.2010, Tuesday, 11:16:21) »
SISO-serial_input_serial_output (поместувачки регистри)
PISO-paralel_input_serial_output...ако е можно да се изведи со овие...
Инаку што се однесува до дисплејот планирам да го правам со интегралните кола 7447 и  7490.
Што се однесува до START и STOP командите не се мисли да ја застануваме лентата,сепак е само симулација,се мисли за стартување на броење и стопирање на броење.
Еве и шема како би се извел дисплејот.Ако има некој подобра идеја нека каже.


Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5328
 • Gender: Male
  • Македонски форум за електроника
а немаш некое такво коло од тие SISO, PISO да видиме кој се што се како се
за да можи да се изведи нешто
за дисплеите ти си знаеш инаку мојата шема ти е попроста за многу
стартување и стопирање еден прекинувач на сензорот хехе

се се мислам дека SISO е SIO ( serial input/output)
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила.Почитувај ги куќните правила!

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1826
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
За да направиш сериска комуникација со логички кола ем ќе ти требаат повеќе кола а и самиот бројач треба да биде поврзан на заедничка магистрала за да може колото за сериско праќање да ги чита броевите од колата-бројачи. Со еден збор за таков бројач 0-9999 ќе ти требаат околу 8 или 9 интегрирани кола а се може да се реши само со едно PIC16F629, меѓутоа тебе ти треба да биде тоа решено со логички кола така да ништо. А дали можеш да предложиш да се отфрли делот за сериско праќање на податоците и сето тоа ќе биде далеку поедноставно (има неколку шеми за бројачи веќе дадени).
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline Ljupcho

 • Нов член
 • *
 • Posts: 7
Одг: Бројач на шишиња на производна лента
« Reply #8 on 03.03.2010, Wednesday, 00:19:20 (Edited 03.03.2010, Wednesday, 00:59:17) »
Да,сметам дека е неопходна заедничка магистрала кај овј бројач.Околу интегралните кола,размислувам како да го намалам нивниот број,како би било попроста шемата и полесна за детално објаснување.
Околу барањето на "Devil" еве ќе прикачам слики од SISO и PISO.
Исто околу бројачот на импулси со CD4026,тој интегралец не го најдов во EWB а мислам дека тој бројач не би бил соодветен во овој случај.
Секое ваше мислење е добродојдено а и шема или дел од шема што би можел да се искористи.
Offline Ljupcho

 • Нов член
 • *
 • Posts: 7
Одг: Бројач на шишиња на производна лента
« Reply #9 on 12.11.2010, Friday, 01:12:28 (Edited 15.11.2010, Monday, 14:00:56) »
Eve go brojacot na sisinja so malo zakasnuvanje,samo shto broi od 0-99.Lesno moze da se modificira da broi pogolemi vrednosti samo so dopolnuvanje na istata sema...Blagodaram na site sto se ponudija da pomognat!  

Пишувај кирилица!