Author Topic: "ИЛИ" коло  (Read 9589 times)

Offline Goce

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 366
 • Gender: Male
"ИЛИ" коло
« Opened on 13.11.2009, Friday, 15:20:00 »
Ако ви затреба некогаш за некој склоп можете да направите "ИЛИ" коло со две диоди.


Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6340
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: "ИЛИ" коло
« Reply #1 on 13.11.2009, Friday, 15:28:52 »
Ако ви затреба некогаш за некој склоп можете да направите "ИЛИ" коло со две диоди.


a за што служи ова коло? Вака многу едноставно изгледа :)
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Goce

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 366
 • Gender: Male
Одг: "ИЛИ" коло
« Reply #2 on 13.11.2009, Friday, 15:41:51 »
Како што може да се види на табелата дека на било кој влез да добие единица ке има и на излез единица ова коло можеш да го искористиш во некој логички операции "ИЛИ" колото собира

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1826
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Одг: "ИЛИ" коло
« Reply #3 on 14.11.2009, Saturday, 01:52:13 »
Или: На кој било влез да имаш 12V на излезот имаш 12V (поточно 11.3 заради падот на напонот на диодите :))
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.