Author Topic: Помош околу логички кола  (Read 2777 times)

Offline SKOLS_OLD

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2782
 • Gender: Male
Помош околу логички кола
« Opened on 30.09.2010, Thursday, 17:27:44 (Edited 30.09.2010, Thursday, 17:29:56) »
Имам дома еден бирач на број од оние старине телефони за вртење,сакам да го искористам и да направам од него кодна брава го искористив ЦД4020 како за бројач на импулсите и да ги претстави во бинарен облик па од таму да идат во друго коло кое од бинарен облик ќе ги претворат во 7сегментен декодер за на ЛЕД дисплеј!Сакам да ми помогнете околу ова!
Слики ќе поставам од бирачот со импулси!Исто и шема како јас го поврзав!!

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5329
 • Gender: Male
  • Македонски форум за електроника
Одг: Помош околу логички кола
« Reply #1 on 01.10.2010, Friday, 18:17:15 »
што поточно ти треба каква помош ?
не знаеш какви кола да искористиш или што ?
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила.Почитувај ги куќните правила!

Offline SKOLS_OLD

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2782
 • Gender: Male
Одг: Помош околу логички кола
« Reply #2 on 01.10.2010, Friday, 18:31:51 »
па јас користам ЦД4020 и сакам да ми помогнете,ако може предложете ми некое коло,да го направам за оние телефонине со вртење бројчаникот е таков со вртење!!Импулси дава на излез и сакам да го поврзам со некое коло или со ЦД2040!

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5329
 • Gender: Male
  • Македонски форум за електроника
Одг: Помош околу логички кола
« Reply #3 on 01.10.2010, Friday, 18:51:37 (Edited 01.10.2010, Friday, 18:54:48) »
какви импулси дав, дали цело време исти се импулсите, мислам дали кога ќе завртиш дава импулс ист на пр. за 1 и за 8 или има некоја разлика
освем од таа што за еден „импулсот“ е пократок од тој за 8

http://elektronika-mk.net/index.php?topic=197.0
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила.Почитувај ги куќните правила!

Offline SKOLS_OLD

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2782
 • Gender: Male
Одг: Помош околу логички кола
« Reply #4 on 01.10.2010, Friday, 18:57:52 »
фала многу за оваа шема а може да се прикаже бинарно со некое друго коло!?Не во 7сегментен ЛЕД дисплеи!!Мислам ако имате шема!?

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5329
 • Gender: Male
  • Македонски форум за електроника
Одг: Помош околу логички кола
« Reply #5 on 01.10.2010, Friday, 19:12:11 »
епа ти треба некое коло кое има можност за бинарен бројач
она твоето е такво 4020
на пин 10 носиш тоа сигналите а на излези Q1-Q14 имаш некоја вредност која после можеш да ја обработуваш
или може да користиш 74193 на влез ( пин 14) носиш тоа импулсите а на излез ( 4 пина се ) имаш некој сигнали
после од овие сигнали малку ќе треба да се засилат, ќе ставиш 7407 и после ова иди на CD4067 на ова коло на излез ставаш едно 10-15 лед диоди и ќегледаш како се движат во зависност од импулсите на влез :)
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила.Почитувај ги куќните правила!

Offline SKOLS_OLD

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2782
 • Gender: Male
Одг: Помош околу логички кола
« Reply #6 on 02.10.2010, Saturday, 12:20:04 »
епа јас така го замислив но не ми работеше!Ај ќе го поврзам одпоново!И ако работи...Ќе пишам~! ;D ;D

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5329
 • Gender: Male
  • Македонски форум за електроника
Одг: Помош околу логички кола
« Reply #7 on 02.10.2010, Saturday, 16:25:10 »
кажими што точно планираш да добиеш, што ќе му биди намената
за да можам подобро да ти помогнам, кажими ја замислата :)
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила.Почитувај ги куќните правила!

Offline SKOLS_OLD

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2782
 • Gender: Male
Одг: Помош околу логички кола
« Reply #8 on 02.10.2010, Saturday, 17:09:51 »
нешто најпросто,немам некоја голема идеја!На пример како кодна брава!

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9425
Одг: Помош околу логички кола
« Reply #9 on 02.10.2010, Saturday, 17:57:16 (Edited 02.10.2010, Saturday, 18:56:55) »
Погледнете го сајтов и можете доста да научите за логичките кола:


Code: [Select]
http://tams-www.informatik.uni-hamburg.de/applets/hades/webdemos/10-gates/00-gates/xor.html
Quote from: Администрација
Кодирај линкови !

Offline SKOLS_OLD

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2782
 • Gender: Male
Одг: Помош околу логички кола
« Reply #10 on 09.10.2010, Saturday, 16:48:44 »
дали има некој табела(листа) од сите интергрирани кола од типот CDхххх??Ако има нека ја постави ми треба!!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12890
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Помош околу логички кола
« Reply #11 on 09.10.2010, Saturday, 18:20:44 »
Тоа во VRT каталогот го има :S. CD7XXX серијата се интегрирани TTL логички порти, така да во VRT ќе најдеш каков тип на логички порти e секоја од нив (NAND, AND, XOR...).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."