Author Topic: Едноставна електронска брава со 5 броеви  (Read 18472 times)

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1826
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Едноставна електронска брава со 5 броеви
« Opened on 10.10.2009, Saturday, 01:11:24 (Edited 08.01.2015, Thursday, 23:41:45) »
Ова е пример за едноставна електронска брава со 5 броеви и користи 2 х 7400 TTL кола. Значи на местото на LED диодата и отпорникот ставате минијатурно 5V реле кое после го поврзувате на електромагнетот на вратата (на бравата) и имате комплетна кодна брава.Внатрешната шема на колото 7400 заедно со портите е дадена подолу:

Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6340
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Ме заинтересира темава. Како може да избереме кои да бидат тие 5 бројки ?
На пример сакам шифрата да биде: 35489
Ако може Борче или некој друг да стави монтажна шема бидејки вака од сликава не ми е баш јасно како да ги поврзам двата IC, каде да поврзам тастери и реле.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9425
Одг: Едноставна електронска брава со 5 броеви
« Reply #2 on 19.01.2016, Tuesday, 21:37:11 (Edited 19.01.2016, Tuesday, 22:32:44) »
Лесно е : на место на тастерот означен со број 1 ( пред мултивибратор со N1 /N2) го врзуваш тастерот бр 3 од тастатурата за брава,на тастер бр.2 го врзуваш тастер бр 5 од тастатурата и така натаму.Ако сакаш да ја смениш шифрата треба сано да ги прелемиш соодветните тастери.

Споено мислење: 19.01.2016, Tuesday, 22:32:43
Да биде појасно еве пример за првиот бр 3

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6340
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Фала Батка за појаснувањето, иначе за 10 бројки потребни се 2 IC ? Бидејки едно IC е за 5 бројки. Како би ги поврзал двете IC во еден склоп? Уште ова ме интересира, дали точната шифра мора да ја напишам по реден број или броевите може измешано да се напишат?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9425
Одг: Едноставна електронска брава со 5 броеви
« Reply #4 on 20.01.2016, Wednesday, 10:20:27 (Edited 20.01.2016, Wednesday, 10:29:39) »
Можеш и со две  ИК да ја направиш,со тоа што мултивибратотот со N1/N2 од второто коло  го спојуваш на тастер 5 ,а ги отфрлаш отпорникот 220 оми и ЛЕД ,а нив ке ги ставиш на крај на второто ИК. Само ке немаш комбинација со 10,ами само со 9  броеви  8). Но,мора да предвидиш и место за барем 1 транзистор и реле за да функционира бравата како што треба.Има брави и со лажни тастери кои ја ресетираат бравата и се потешки за *обивање*. ;D ;D
Еве една шема со 2 х CD4013,со комбинација и лажни тастери,како  и транзистор и реле за отворање на бравата ,која мора да биде електрична.

Code: [Select]
http://web.vip.hr/g.ivanevi.vip/el,brava.html

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6340
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Епа тоа ми требаше, да има лажен тастер. Ама во секој случај ако шифрата е 12345 а напишеш 54321 пак ке се отвори бравата :)
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Piksy

 • Нов член
 • *
 • Posts: 1
Каде е излезниот напон на шемава другари? :/
Почетник сум со овие работи па ако може некој да ми објасни подетално.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12890
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Каде е излезниот напон на шемава другари? :/

Мислиш каде е напојувањето на колото?
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."