Author Topic: Проблем со електромагнетна левитација  (Read 18356 times)

Offline Atanas

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 729
 • Gender: Male
batka, во ред е Вие се што кажувате и проектот по мојата шема замина в канта ( деловите не беа собрани, туку од алфа ги порачав ). Е, сега, да започнам да работам на Вашата шема, бидејќи ми рековте е проверена и не се сомневам. Ќе ве прашам уште еднаш за сигурност, во шемава треба нешто да се менува или да се работи директно како што е пишано со истите елементи? Дали ќе левитираат објектите?  И предавателот треба да биде одделно, односно независен од приемникот како што разбрав?

П.С Заедно со Otpor пробавме да го средиме проектот по мојата шема, но залудно. Пробавме со различни приемни диоди.

П.П.С Ако треба да се доддадат елементи на шемата, ќе ве замолам да ги нацртате ако може.
Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9425
Одг: Проблем со електромагнетна левитација
« Reply #31 on 22.01.2017, Sunday, 20:25:35 (Edited 22.01.2017, Sunday, 20:42:13) »
Батка, еве како за тебе поедноставна варијанта.На шемата ик е 741 или TL o71. Види точен распоред на изводите .Диодата во цевче, а контактите на релето да прекинуваат + 12 волти за напојување на калемот. Другиот извод на калемот на масата на уредот. Напојувањето од компјутерот може да остане. Предајната диода нека биде врзана преку отпорник на напојувањето како на твојата шема. Друго не менувај. Оди со  истиот систем како во твојот  случај.

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1306
Одг: Проблем со електромагнетна левитација
« Reply #32 on 22.01.2017, Sunday, 20:33:44 (Edited 22.01.2017, Sunday, 20:37:56) »
Другарче ја направи шемава во втора година средно warningteam членот веќе не е активен за жал истава батка што ја постираше со CD4017 ја направи и уште му работи топ обично реле мислам пет пинско треба не е критично нели луѓе такво мислам имаше ставено пет пинско мора да е пет волтно или можеше малце појако тоа незнам
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9425
Одг: Проблем со електромагнетна левитација
« Reply #33 on 22.01.2017, Sunday, 20:45:10 (Edited 22.01.2017, Sunday, 20:46:57) »
Со ова шема што сега ја ставив полесно ќе се снајде, мислам. 8) Еве ти изглед на 741 пиновите.

Offline Atanas

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 729
 • Gender: Male
batka, еден куп шеми постира што не знам која да ја правам и дали ќе ми успее.  ;D

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9425
Тогаш остави и не прави ништо. :( Ако не си упорен нема успех.

Offline Atanas

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 729
 • Gender: Male
Ненененене, нема откажување. Само не знам која да ја започнам, која ќе има најдобар ефект. Дефинитивно кажете ми која ја имате направено и е соодветна за левитација?

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9425
Јас левитации  не правам! Само ти укажувам на електрониката. Ова шема со 741 мислам дека ќе ти одговара по тежината.Наједноставна е и најефтини делови има.Гледај релето да е за 12 волти ,300 оми отпорност и неговите контакти да држат 5-1оА. поедноставно - здравје!!

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1306
Одг: Проблем со електромагнетна левитација
« Reply #38 on 22.01.2017, Sunday, 21:10:21 (Edited 22.01.2017, Sunday, 21:20:12) »
Атанас ти пишав пп сум инаку знам дека другарот ја направи таа со CD4017 другарче али сега релето не е критично мислам ама тоа треба да се провери изгледа да не требаше баш такво пет волтно реле со тој отпор баш такво пет пинско е тоа не е спорно како сакаш одлучисе за некоја прости се ете ти и со операциски засилувач што знам што да ти кажам се е до тебе колку елементи имаш и кој ти се најпогодни да ги најдеш.Ете батка и за другата шема кажа околу релето такво барај значи битно е како е напишано за релето такво и да бараш и јас мислам дека е полесна таа со операцискиот засилувач
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline Atanas

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 729
 • Gender: Male
Во ред, таа шема е приемникот, а за предавателот која?

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1306
Брат он со обично даљинско отвараше со обично даљинско од Самсунг стар телевизор
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline Atanas

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 729
 • Gender: Male
Кај левитаторов треба периодично да се вклучува и исклучува електромагнетот, за да предметот што левитира може да остане во бестежинска состојба ( по мое мислење ).

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1306
Е да брат јас исто со левитатори не се замарам а да си направиш ти во соба со далечински да си палиш сијалицата што ќе ти левитатори  ;D Се шалам не се лути
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9425
 Ти бре Атанас не читаш постови како што гледам! ??? Ти пишав:

Напојувањето од компјутерот може да остане. Предајната диода нека биде врзана преку отпорник на напојувањето како на твојата шема. Друго не менувај. Оди со  истиот систем како во твојот  случај.

 Што не е јасно? Со 4017 сигурно ти нема да ја направиш шемата, а има и флип- флоп ,па и таму ке заглавиш!! :P За тебе е наједноставна ова со 741. Толку за ова тема, не ме прашувај ништо,се пишува во темата. :-X
 

Offline Atanas

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 729
 • Gender: Male
Не ме разбирате. Вредност на отпорникот, напојување за предавателот итн?  ??? ???

Споено мислење: 22.01.2017, Sunday, 21:27:07
П.С Најдов нешто:

Code: [Select]
https://www.youtube.com/watch?v=hKgxOsDUDWE