Author Topic: помош околу два прекинувачи  (Read 2032 times)

Offline DS

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 104
 • Gender: Male
помош околу два прекинувачи
« Opened on 06.04.2014, Sunday, 19:58:22 (Edited 06.04.2014, Sunday, 20:03:51) »
ми треба помош на некое наједноставно коло со кое можам да поврзам два прекинувачи (релеа) т.е еден прекинувач и едно реле кои што ке работат независно еден од друг и како да ги врзам истите. (како наједноставно да го изреализирам тоа?)
да работат според оваа логика.
п1 п2  излез
0   0    0
0   1    1
1   0    1
1   1    0

п.с како што гледам тоа е ексили логичко коло. кое интегрално коло во себе има вакво логичко коло?
loading...

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 883
Побарај на google "XOR"
Жан

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9425
Одг: помош околу два прекинувачи
« Reply #2 on 06.04.2014, Sunday, 22:39:58 (Edited 06.04.2014, Sunday, 23:38:45) »
Еве види теоретски.Со две 4011 можеш да го направиш.Само не сум сигурен што сакаш да направиш,бидејќи не те разбрав јасно.Ако сакаш дај објасни поопширно,како практично и за што бараш решение?

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 4075
 • Gender: Male
Може и со транзистори и некоја диода ова она  да се направи...малце погломазно и посложено..можда ќе ти треба и шмитов тригер во случај на аналоген влез(термометар, влагометар итн...)

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 883
Ако мора да биде со прекинувачи (прекинувач и реле), може да ја искористиш следната шема.

Жан

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9425
Како практично решение би било ова со 4011 и  два прекинувачи/сензори :едниот вклучува,другиот исклучува едно реле.

Offline DS

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 104
 • Gender: Male
па сакам да врзам два прекинувачи еден обичен и еден IR-прекидач (реле), со кој ке палам сијалица од 100W . Па не знаев решение како да ги врзам за да работат најизменично, со едниот да палам на другиот да гасами така најизменично. Мислев со паралелно (тоа е или порта) ,но доколу едниот е логички кец, а го активирам другиот нема да изгаси :)

Мислам дека најоптимално решение е решението на @Zan со накрсно врзување на прекинувачите.
Ви благодарам :)
loading...

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12890
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Мислам дека најоптимално решение е решението на @Zan со накрсно врзување на прекинувачите.
Ви благодарам :)

Тоа е „механичка“ XOR порта ;). Така и се означува кога се изучува бинарна алгебра во математика ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 4075
 • Gender: Male
Мислам можеше да се реши и со флип флоп(хип хоп :) )